Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kurczak w marchwi, cukinii, porze i pieczarkach. Jednym słowem: aromatyczny kurczak z warzywami!

Składniki

200 g marchwi
200 g cukinii
por
200 g pieczarek
50 ml rosołu drobiowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kurczak patroszony (1200 g)
sól
pieprz
papryka
3 łyżka oleju
50 ml śmietany

Opis wykonania

Umyć jarzyny. Marchew i cukinię pokroić w plasterki. Pokroić pora w plasterki, a pieczarki na ćwiartki. Zmieszać rosół drobiowy z mąką ziemniaczaną i wraz z warzywami wlać do dużej formy sufletowej. Zagotować w podany sposób. Przeciąć kurczaka na pół. Zmieszać sól, pieprz i paprykę z olejem. Posmarować połówki kurczaka mieszaniną oleju z przyprawami i położyć na warzywach. Gotować I zrumienić w podany sposób. Wyjąć kurczaka i utrzymywać w cieple. Dodać śmietanę do warzyw i rozmieszać. Ogrzać warzywa w otwartym naczyniu w podany sposób. Sposób nastawiania: Zagotowanie warzyw: maks. moc mikrofalówki, 3 minuty. Gotowanie i zrumienienie: grill z cyrkulacja powietrza, 170-190⁰C oraz mikrofalówka 360 W, 35-40 minut. Podgrzanie warzyw: maks. moc mikrofalówki, 2-3 minuty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
zdrowy i smaczny obiad
Ewusia1222
Zdrowy pyszny przepis