Pomidory nadziewane kuskus i sałatą
4 porcje
Średnie
Na śniadanie proponuję: soczyste pomidory nadziewane pastą z sałaty, pietruszki i czosnku, z dodatkiem kuskus! Czas przygotowania ok. 8 minut.
Składniki
2 szt. pomidory duże
1 szt. czosnek ząbek
1/5 szt. sałata masłowa
5 szt. natka pietruszki listki
2 łyżka kuskus
do smaku szczypta sok z cytryny, sól, pieprz,
2 łyżka słonecznik ziarna
100 ml bulion
Pomidory nadziewane kuskus i sałatą
Pomidory nadziewane kuskus i sałatą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć obrać ze skórki, przekroić na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążyć ich środki. Kuskus wsypać do filiżanki, zalać wrzącym bulionem, przykryć i zostawić na 5 minut aż kuskus napęcznieje. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Sałatę, natkę i czosnek zmiksować na gładką pastę, doprawiając do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub limonki. Pastę wymieszać z kuskus i 2/3 słonecznika. Gotową masą napełnić połówki pomidorów. Całość posypać prażonym słonecznikiem i udekorować natką pietruszki. Tak przygotowane pomidory przed podaniem schłodzić przez chwilę w lodówce.
Komentarze