Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pomidory nadziewane kuskus i sałatą

Pomidory nadziewane kuskus i sałatą
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Na śniadanie proponuję: soczyste pomidory nadziewane pastą z sałaty, pietruszki i czosnku, z dodatkiem kuskus! Czas przygotowania ok. 8 minut.

Składniki

2 szt. pomidory duże
1 szt. czosnek ząbek
1/5 szt. sałata masłowa
5 szt. natka pietruszki listki
2 łyżka kuskus
do smaku szczypta sok z cytryny, sól, pieprz,
2 łyżka słonecznik ziarna
100 ml bulion

Opis wykonania

Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć obrać ze skórki, przekroić na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążyć ich środki. Kuskus wsypać do filiżanki, zalać wrzącym bulionem, przykryć i zostawić na 5 minut aż kuskus napęcznieje. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Sałatę, natkę i czosnek zmiksować na gładką pastę, doprawiając do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub limonki. Pastę wymieszać z kuskus i 2/3 słonecznika. Gotową masą napełnić połówki pomidorów. Całość posypać prażonym słonecznikiem i udekorować natką pietruszki. Tak przygotowane pomidory przed podaniem schłodzić przez chwilę w lodówce.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych