Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Prosty domowy chłodnik z botwinką na jogurcie

Opis wykonania

Idealny na orzeźwiający, letni lunch.

Chłodnik to najlepsza propozycja na ciepłe, sierpniowe dni. Poza smakiem i orzeźwieniem, niewątpliwym plusem tego przepisu jest jego prostota. Bo w przypadku niektórych dań nie warto zanadto kombinować – i tak będą smakowały wybornie. Można go podawać z młodymi ziemniakami lub z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Nie zapomnij o obfitej ilości koperku!

Opis przygotowania:

  1. W rondlu zagotuj szklankę wody, w międzyczasie posiekaj boćwinę.
  2. Do garnka wrzuć boćwinę, posól i gotuj około 10 minut.
  3. Z garnka odlej połowę wody i odstaw do ostygnięcia.
  4. W tym czasie drobno posiekaj ogórka, rzodkiewkę, ząbek czosnku oraz koperek i szczypiorek.
  5. Pokrojone składniki dodaj do boćwiny i zalej jogurtem.
  6. Dopraw solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym (lub kilkoma kroplami soku cytryny) i wymieszaj.
  7. Odstaw na kilka minut, by składniki nabrały aromatu.
  8. Gotowe danie możesz dodatkowo posypać koperkiem i szczypiorkiem.

TIP DIETETYCZNY

  • Boćwina czy burak? Jaka jest różnica? Boćwina to inna nazwa buraka liściastego, natomiast powszechnie znany nam burak to odmiana ćwikłowa. Boćwina jest chrupkim warzywem (szczególnie odmiana łodygowa), dlatego o wiele bardziej nadaje się do chłodnika niż zwykły burak. Ponadto charakteryzuje się zawartością takich składników, jak żelazo, witamina C, kwas foliowy czy magnez i siarka. A to wszystko przy jedynie 20 kcal w 100 gramach!