Prosty domowy chłodnik z botwinką na jogurcie
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Idealny na orzeźwiający, letni lunch.
Składniki
Pęczek boćwiny
400 g jogurtu naturalnego
1 ogórek
3 rzodkiewki
1 ząbek czosnku
Pęczek koperku / szczypiorku
Szczypta soli, pieprzu, cukru
Kilka kropel soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
Prosty domowy chłodnik z botwinką na jogurcie
Prosty domowy chłodnik z botwinką na jogurcie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Chłodnik to najlepsza propozycja na ciepłe, sierpniowe dni. Poza smakiem i orzeźwieniem, niewątpliwym plusem tego przepisu jest jego prostota. Bo w przypadku niektórych dań nie warto zanadto kombinować – i tak będą smakowały wybornie. Można go podawać z młodymi ziemniakami lub z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Nie zapomnij o obfitej ilości koperku!
Opis przygotowania:
- W rondlu zagotuj szklankę wody, w międzyczasie posiekaj boćwinę.
- Do garnka wrzuć boćwinę, posól i gotuj około 10 minut.
- Z garnka odlej połowę wody i odstaw do ostygnięcia.
- W tym czasie drobno posiekaj ogórka, rzodkiewkę, ząbek czosnku oraz koperek i szczypiorek.
- Pokrojone składniki dodaj do boćwiny i zalej jogurtem.
- Dopraw solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym (lub kilkoma kroplami soku cytryny) i wymieszaj.
- Odstaw na kilka minut, by składniki nabrały aromatu.
- Gotowe danie możesz dodatkowo posypać koperkiem i szczypiorkiem.
TIP DIETETYCZNY
- Boćwina czy burak? Jaka jest różnica? Boćwina to inna nazwa buraka liściastego, natomiast powszechnie znany nam burak to odmiana ćwikłowa. Boćwina jest chrupkim warzywem (szczególnie odmiana łodygowa), dlatego o wiele bardziej nadaje się do chłodnika niż zwykły burak. Ponadto charakteryzuje się zawartością takich składników, jak żelazo, witamina C, kwas foliowy czy magnez i siarka. A to wszystko przy jedynie 20 kcal w 100 gramach!
Komentarze