Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Prosty domowy chłodnik z botwinką na jogurcie

Prosty domowy chłodnik z botwinką na jogurcie

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 4 osób

Idealny na orzeźwiający, letni lunch.

Chłodnik to najlepsza propozycja na ciepłe, sierpniowe dni. Poza smakiem i orzeźwieniem, niewątpliwym plusem tego przepisu jest jego prostota. Bo w przypadku niektórych dań nie warto zanadto kombinować – i tak będą smakowały wybornie. Można go podawać z młodymi ziemniakami lub z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Nie zapomnij o obfitej ilości koperku!



Opis przygotowania:



  1. W rondlu zagotuj szklankę wody, w międzyczasie posiekaj boćwinę.

  2. Do garnka wrzuć boćwinę, posól i gotuj około 10 minut.

  3. Z garnka odlej połowę wody i odstaw do ostygnięcia.

  4. W tym czasie drobno posiekaj ogórka, rzodkiewkę, ząbek czosnku oraz koperek i szczypiorek.

  5. Pokrojone składniki dodaj do boćwiny i zalej jogurtem.

  6. Dopraw solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym (lub kilkoma kroplami soku cytryny) i wymieszaj.

  7. Odstaw na kilka minut, by składniki nabrały aromatu.

  8. Gotowe danie możesz dodatkowo posypać koperkiem i szczypiorkiem.

TIP DIETETYCZNY



  • Boćwina czy burak? Jaka jest różnica? Boćwina to inna nazwa buraka liściastego, natomiast powszechnie znany nam burak to odmiana ćwikłowa. Boćwina jest chrupkim warzywem (szczególnie odmiana łodygowa), dlatego o wiele bardziej nadaje się do chłodnika niż zwykły burak. Ponadto charakteryzuje się zawartością takich składników, jak żelazo, witamina C, kwas foliowy czy magnez i siarka. A to wszystko przy jedynie 20 kcal w 100 gramach!

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz wegetariański

1. Czym charakteryzuje się owowegetarianizm?