Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Prosty domowy chłodnik z botwinką na jogurcie

Prosty domowy chłodnik z botwinką na jogurcie
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealny na orzeźwiający, letni lunch.

Składniki

Pęczek boćwiny
400 g jogurtu naturalnego
1 ogórek
3 rzodkiewki
1 ząbek czosnku
Pęczek koperku / szczypiorku
Szczypta soli, pieprzu, cukru
Kilka kropel soku z cytryny lub kwasek cytrynowy

Opis wykonania

Chłodnik to najlepsza propozycja na ciepłe, sierpniowe dni. Poza smakiem i orzeźwieniem, niewątpliwym plusem tego przepisu jest jego prostota. Bo w przypadku niektórych dań nie warto zanadto kombinować – i tak będą smakowały wybornie. Można go podawać z młodymi ziemniakami lub z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Nie zapomnij o obfitej ilości koperku!

Opis przygotowania:

  1. W rondlu zagotuj szklankę wody, w międzyczasie posiekaj boćwinę.
  2. Do garnka wrzuć boćwinę, posól i gotuj około 10 minut.
  3. Z garnka odlej połowę wody i odstaw do ostygnięcia.
  4. W tym czasie drobno posiekaj ogórka, rzodkiewkę, ząbek czosnku oraz koperek i szczypiorek.
  5. Pokrojone składniki dodaj do boćwiny i zalej jogurtem.
  6. Dopraw solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym (lub kilkoma kroplami soku cytryny) i wymieszaj.
  7. Odstaw na kilka minut, by składniki nabrały aromatu.
  8. Gotowe danie możesz dodatkowo posypać koperkiem i szczypiorkiem.

TIP DIETETYCZNY

  • Boćwina czy burak? Jaka jest różnica? Boćwina to inna nazwa buraka liściastego, natomiast powszechnie znany nam burak to odmiana ćwikłowa. Boćwina jest chrupkim warzywem (szczególnie odmiana łodygowa), dlatego o wiele bardziej nadaje się do chłodnika niż zwykły burak. Ponadto charakteryzuje się zawartością takich składników, jak żelazo, witamina C, kwas foliowy czy magnez i siarka. A to wszystko przy jedynie 20 kcal w 100 gramach!
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Czy ta zupa jest dość gęsta czy raczej bardziej wodnista?
lavendula
Latem uwielbiam!!! Nie ma nic lepszego w upalne dni.