Puchate Gryczanki
2 porcje
20 min
Łatwe
Puszyste naleśniki z mąki gryczanej z dodatkiem świeżych owoców.
Składniki
200 g mąka gryczana
3 (płaskie) łyżeczka ksylitol
2 (płaskie) łyżeczka proszek do pieczenia
1 szt. jajko
2 szczypta sól
1 i 1/2 szklanka maślanka
2 łyżka olej kokosowy
3 szt. banan, pomarańcza, gruszka
Puchate Gryczanki
Puchate Gryczanki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Oddzielamy białko od żółtka. W miseczce ubijamy białko z szczyptą soli na puszystą pianę.
2. Przygotowujemy jeszcze dwie oddzielne miski. Do pierwszej z nich dodajemy suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz ksylitol). W drugiej mieszamy składniki mokre (żółtko i maślankę).
3. Dodajemy składniki mokre do suchych i dokładnie łączymy ze sobą, aż uzyskamy gładką masę.
4. Do naszego ciasta naleśnikowego dodajemy ubite białko i delikatnie (najlepiej za pomocą sylikonowej łopatki) mieszamy.
5. Rozgrzewamy patelnię beztłuszczową (jeśli takiej nie mamy to rozgrzewamy na zwykłej patelni 1-2 łyżki oleju kokosowego) i smażymy nasze gryczanki po 30-40 sekund z każdej strony.
6. Ciepłe i puchate naleśniki podajemy z dodatkiem ulubionych świeżych owoców..A na niedzielne grzeszne śniadanie z odrobiną miodu lub syropu klonowego.
Smacznego!
Komentarze