


Puszyste naleśniki z mąki gryczanej z dodatkiem świeżych owoców.
1. Oddzielamy białko od żółtka. W miseczce ubijamy białko z szczyptą soli na puszystą pianę. 2. Przygotowujemy jeszcze dwie oddzielne miski. Do pierwszej z nich dodajemy suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz ksylitol). W drugiej mieszamy składniki mokre (żółtko i maślankę). 3. Dodajemy składniki mokre do suchych i dokładnie łączymy ze sobą, aż uzyskamy gładką masę. 4. Do naszego ciasta naleśnikowego dodajemy ubite białko i delikatnie (najlepiej za pomocą sylikonowej łopatki) mieszamy. 5. Rozgrzewamy patelnię beztłuszczową (jeśli takiej nie mamy to rozgrzewamy na zwykłej patelni 1-2 łyżki oleju kokosowego) i smażymy nasze gryczanki po 30-40 sekund z każdej strony. 6. Ciepłe i puchate naleśniki podajemy z dodatkiem ulubionych świeżych owoców..A na niedzielne grzeszne śniadanie z odrobiną miodu lub syropu klonowego. Smacznego!