Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Puszyste naleśniki z mąki gryczanej z dodatkiem świeżych owoców.

Składniki

200 g mąka gryczana
3 (płaskie) łyżeczka ksylitol
2 (płaskie) łyżeczka proszek do pieczenia
1 szt. jajko
2 szczypta sól
1 i 1/2 szklanka maślanka
2 łyżka olej kokosowy
3 szt. banan, pomarańcza, gruszka

Opis wykonania

1. Oddzielamy białko od żółtka. W miseczce ubijamy białko z szczyptą soli na puszystą pianę. 2. Przygotowujemy jeszcze dwie oddzielne miski. Do pierwszej z nich dodajemy suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz ksylitol). W drugiej mieszamy składniki mokre (żółtko i maślankę). 3. Dodajemy składniki mokre do suchych i dokładnie łączymy ze sobą, aż uzyskamy gładką masę. 4. Do naszego ciasta naleśnikowego dodajemy ubite białko i delikatnie (najlepiej za pomocą sylikonowej łopatki) mieszamy. 5. Rozgrzewamy patelnię beztłuszczową (jeśli takiej nie mamy to rozgrzewamy na zwykłej patelni 1-2 łyżki oleju kokosowego) i smażymy nasze gryczanki po 30-40 sekund z każdej strony. 6. Ciepłe i puchate naleśniki podajemy z dodatkiem ulubionych świeżych owoców..A na niedzielne grzeszne śniadanie z odrobiną miodu lub syropu klonowego. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych