Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pulpety z makaronem w sosie śmietanowo-ziołowym

Pulpety z makaronem w sosie śmietanowo-ziołowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pulpeciki z mięsa wieprzowego, z makaronem z mąki kukurydzianej z sosem śmietanowo- ziołowym. Szybkie danie i sycący posiłek.

Składniki

250 g makaron z mąki kukurydzianej
250 g mięso mielone wieprzowe
100 ml śmietana 18%
2-3 łyżka masło
5 ml cytryna sok i skorki odrobine
2-3 łyżka zioła prowansalskie suszone albo jeśli ma ktoś dostęp to świerzych
czosnek
100 g bułka tarta
cebula
2 szczypta sól
1 szczypta pieprz
jajko

Opis wykonania

Makaron gotujemy. Mięso mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem i cebulą formujemy malutkie pulpeciki obtaczamy w bułce tartej i delikatnie obsmażamy. Sos robimy na bazie śmietany, podgrzewamy ją delikatnie dodajemy zioła i czosnek( można lekko podsmażyć aby wydobyc lepszy smak) dodajemy masło, sól pieprz, sok z cytryny i skórka. redukujemy aż uzyskamy aksamitny sos, Doprawiamy do smaku. Dokładamy pulpeciku do sosu i chwilę gotujemy, wykładamy na talerz makaron następnie sos z pulpecikami. Możemy dołożyć dekoracje ze świeżych ziół. Na koniec delikatnie posypać skórka z cytryny ale nie jest to koniecznością. Smacznego

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy