


Drożdżowe bułeczki idealnie sprawdzą się jako przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek.
cZ drożdży należy zrobić rozczyn - drożdże wymieszać z 60 ml ciepłego mleka, 20 g mąki i łyżeczką cukru ( składniki odjąć z ilości podanych w przepisie). W międzyczasie do miski dodać ciepłe mleko, mąkę, cukier, sól i roztrzepane jaja. Po wyrośnięciu drożdże dodać do miski z przygotowanymi składnikami i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać stopniowo roztopione masło i wygniatać do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciast przykryć ścierką i ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5h. Przygotować nadzienie serowe - masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać żółtko, zmiksować, dodać twaróg i zmiksować. Ciasto wyłożyć na stół, chwilę wyrobić i rozwałkować na kształt prostokąta. Nadzienie serowe rozsmarować na prawie całym prostokącie, zostawiając 2 cm przy dłuższym brzegu. Ciasto zwinąć w rulon w taki sposób aby nie posmarowany brzeg ciasta skleił roladę. Ciasto podzielić na 15 krążków i ułożyć na blasze. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Piekarnik nagrzać do 180 st. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i piec 20-25 min do suchego patyczka. Gotowe !