Pyszne scones z suszoną żurawiną
9 porcje
25 min
Łatwe
Przepyszne angielskie bułeczki śniadaniowe z suszoną żurawiną.
Najlepiej smakują na ciepło z masłem i konfiturą malinową lub wiśniową.
Składniki
2,5 szklanka mąka pszenna
170 g maślanka/jogurt grecki
1 szt. jajko
2 łyżeczka proszek do pieczenia
70 g masło
5 łyżeczka ksylitol
1 garść suszona żurawina
1 szczypta sól
2 łyżka maślanka/jogurt grecki do posmarowania bułeczek
Pyszne scones z suszoną żurawiną
Pyszne scones z suszoną żurawiną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Zostawiamy 2 łyżki maślanki/jogurtu do posmarowania bułeczek z wierzchu.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C.
3. Oprószamy dłonie mąką i z kawałka ciasta wyrabiamy dowolnej wielkości bułeczki.
4. Tak wyrobione bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wierzch każdej bułeczki smarujemy maślanką/jogurtem greckim.
6. Pieczemy ok 12-14 minut.
7. Podajemy na ciepło z masłem i konfiturą malinową lub wiśniową.
SMACZNEGO!
Komentarze