Pyszne scones z suszoną żurawiną
 
                                            9 porcji
25 min
Łatwe
                    Przepyszne angielskie bułeczki śniadaniowe z suszoną żurawiną. 
Najlepiej smakują na ciepło z masłem i konfiturą malinową lub wiśniową.
                
                Składniki
2,5 szklanka mąka pszenna
                                                            170 g maślanka/jogurt grecki
                                                            1 szt. jajko
                                                            2 łyżeczka proszek do pieczenia
                                                            70 g masło
                                                            5 łyżeczka ksylitol
                                                            1 garść suszona żurawina
                                                            1 szczypta sól
                                                            2 łyżka maślanka/jogurt grecki do posmarowania bułeczek
                                                    Pyszne scones z suszoną żurawiną
Pyszne scones z suszoną żurawiną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            1.  Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Zostawiamy 2 łyżki maślanki/jogurtu do posmarowania bułeczek z wierzchu. 
2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C.
3. Oprószamy dłonie mąką i z kawałka ciasta wyrabiamy dowolnej wielkości bułeczki. 
4. Tak wyrobione bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wierzch każdej bułeczki smarujemy maślanką/jogurtem greckim.
6. Pieczemy ok 12-14 minut.
7. Podajemy na ciepło z masłem i konfiturą malinową lub wiśniową.
SMACZNEGO!
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze