Risotto ze szparagami
![Risotto ze szparagami](https://akademiasmaku.pl/storage/7301/conversions/risotto-ze-szparagami-4469-single.webp)
4 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Risotto ze szparagami
Risotto ze szparagami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8535/conversions/Nd6gbptD74FIon-thumb.webp)
W szerokim naczyniu szklimy na maśle 1 cebulę, tak żeby się nie zrumieniła.
Dodajemy ryż i podsmażamy na lekkim ogniu (przez ok. 1,5 minuty) cały czas mieszając.
Dolewamy wino i redukujemy płyn do ½ objętości.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8536/conversions/yqj4qlBEmxlqGV-thumb.webp)
Następnie stopniowo dodajemy gorący bulion (ok. 1/3) – czynność powtarzamy trzykrotnie.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po ok. 10 minutach dodajemy zblanszowane szparagi.
Zostawiamy risotto na płycie jeszcze przez 2 min.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8537/conversions/sIPDQcN14xHFax-thumb.webp)
Na sam koniec, gdy ryż będzie już prawie gotowy, dodajemy pokrojone w paski zimne masło i dokładnie mieszamy.
Podajemy ze skrobanym parmezanem i ziołami.
Komentarze