Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Sezon na szparagi warto maksymalnie wykorzystywać, bo trwa krótko. Dlatego risotto ze szparagami to mistrzowski pomysł na posiłek.

Składniki

1 pęczek zielonych szparagów zblanszowanych w osolonej wodzie
1 cebula pokrojona w kostkę
5 łyżek masła
700 ml bulionu warzywnego
Sól, pieprz
120 g ryżu Arborio
150 ml wina białego
50 g parmezanu

Opis wykonania

1

W szerokim naczyniu szklimy na maśle 1 cebulę, tak żeby się nie zrumieniła.

Dodajemy ryż i podsmażamy na lekkim ogniu (przez ok. 1,5 minuty) cały czas mieszając.

Dolewamy wino i redukujemy płyn do ½ objętości.

2

Następnie stopniowo dodajemy gorący bulion (ok. 1/3) – czynność powtarzamy trzykrotnie.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Po ok. 10 minutach dodajemy zblanszowane szparagi.

Zostawiamy risotto na płycie jeszcze przez 2 min.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Na sam koniec, gdy ryż będzie już prawie gotowy, dodajemy pokrojone w paski zimne masło i dokładnie mieszamy.

Podajemy ze skrobanym parmezanem i ziołami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
damdlani
Super przepis. Od siebie polecam prażony słonecznik dorzucić.
fiziowaaa
Bardzo dobre, polecam