Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Risotto ze szparagami

Opis wykonania

Sezon na szparagi warto maksymalnie wykorzystywać, bo trwa krótko. Dlatego risotto ze szparagami to mistrzowski pomysł na posiłek.

Risotto ze szparagami  - krok 1

W szerokim naczyniu szklimy na maśle 1 cebulę, tak żeby się nie zrumieniła.

Dodajemy ryż i podsmażamy na lekkim ogniu (przez ok. 1,5 minuty) cały czas mieszając.

Dolewamy wino i redukujemy płyn do ½ objętości.

Risotto ze szparagami  - krok 2

Następnie stopniowo dodajemy gorący bulion (ok. 1/3) – czynność powtarzamy trzykrotnie.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Po ok. 10 minutach dodajemy zblanszowane szparagi.

Zostawiamy risotto na płycie jeszcze przez 2 min.

Risotto ze szparagami  - krok 3

Na sam koniec, gdy ryż będzie już prawie gotowy, dodajemy pokrojone w paski zimne masło i dokładnie mieszamy.

 Podajemy ze skrobanym parmezanem i ziołami.