Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Rolada z indyka ze szpinakiem i marchewkowym puree

Rolada z indyka ze szpinakiem, podana z „purée” marchewkowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rolada z indyka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, parmezanem i ricottą na purée” marchewkowym.

Składniki

Rolada z indyka:
800 g filetu z indyka
0,5 kg szpinaku świeżego (lub 1 op. mrożonego)
kawałków suszonych pomidorów w oliwie
100 g sera parmezan
2 łyżka śmietany do sosów
2 łyżka sera ricotta
ząbki czosnku
sól, pieprz
papryka słodka
czosnek granulowany
2-3 łyżka masła
3 łyżka oleju do smażenia
sznurek do wędlin
rękaw do pieczenia
folia spożywcza
Purée marchewkowe:
dużych marchewek
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego koperku
sól

Opis wykonania

Oczyść szpinak i odetnij twarde części. Smaż na maśle z dodatkiem 3 rozgniecionych ząbków czosnku, cały czas mieszając. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Wlej śmietanę, zamieszaj i przełóż do miski. Dodaj ser ricotta i starty parmezan, wymieszaj. Filet z piersi indyka umyj i rozłóż na folii. Posyp solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, czosnkiem granulowanym i czerwoną papryką. Na mięsie ułóż warstwę szpinaku, pozostawiając wolne miejsce przy brzegach, Filet zwiń ściśle i obwiąż. Smaż roladę na oleju z każdej strony przez kilka minut. Przełóż mięso wraz z sosem z patelni do foliowego rękawa i wstaw do piekarnika na 40 min (180°C). W trakcie pieczenia przewróć mięso. Po upieczeniu zdejmij sznurek i pokrój roladę w plastry. Purée marchewkowe: pokrojoną marchewkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i podsusz w garnku. Zmiksuj na papkę i dodaj masło. Wymieszaj z koperkiem i podawaj na ciepło.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych