Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealne połączenie warzyw oraz oryginalnego ciasta.

Składniki

200 g mąka tortowa
50 g mąka krupczatka
50 g starte orzechy włoskie
2 łyżeczka wędzona papryka
2 łyżeczka suszony tymianek
1,5 łyżeczka sół
100 g zimne masło
6 szt. jaja
1 łyżka śmietana 30%
1 szt. cukinia( żółta i zielona)
1 szt. Pieczona papryka
1 szt. bakłażan
200 ml śmietana 18%
1 szczypta pieprz

Opis wykonania

Zagniatamy kruche ciasto z mąki, tartych orzechów, wędzonej papryki, 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki tymianku, 2 jaj, śmietany 30%, masła. Wstawiamy na 30 min do lodówki. Umyte warzywa kroimy w długie paski. 4 jaja i śmietanę 18% mieszamy w misce. Doprawiamy pieprzem oraz tymiankiem. Ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika (180*C) aż się podrumieni. Na ciasto wykładamy warzywa ułożone dookoła naprzemiennie(cukinia żółta, zielona, bakłażan paski pieczonej papryki). Całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy aż się zrumieni. Idealna za ciepło jak i na zimno.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych