Rustykalna tarta warzywna
8 porcje
120 min
Średnie
Idealne połączenie warzyw oraz oryginalnego ciasta.
Składniki
200 g mąka tortowa
50 g mąka krupczatka
50 g starte orzechy włoskie
2 łyżeczka wędzona papryka
2 łyżeczka suszony tymianek
1,5 łyżeczka sół
100 g zimne masło
6 szt. jaja
1 łyżka śmietana 30%
1 szt. cukinia( żółta i zielona)
1 szt. Pieczona papryka
1 szt. bakłażan
200 ml śmietana 18%
1 szczypta pieprz
Rustykalna tarta warzywna
Rustykalna tarta warzywna
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zagniatamy kruche ciasto z mąki, tartych orzechów, wędzonej papryki, 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki tymianku, 2 jaj, śmietany 30%, masła. Wstawiamy na 30 min do lodówki.
Umyte warzywa kroimy w długie paski. 4 jaja i śmietanę 18% mieszamy w misce. Doprawiamy pieprzem oraz tymiankiem.
Ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika (180*C) aż się podrumieni. Na ciasto wykładamy warzywa ułożone dookoła naprzemiennie(cukinia żółta, zielona, bakłażan paski pieczonej papryki). Całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy aż się zrumieni.
Idealna za ciepło jak i na zimno.
Komentarze