


Poszukiwania odpowiedniego przepisu na obiad, najczęściej podyktowane chęcią odmiany dotychczasowych nawyków i smaków, prowadzą nas niekiedy do niezwykle skomplikowanych i trudnych do wykonania kulinarnych kompozycji, jednak nie zawsze tak się dzieje. Istnieją wiele receptur na dania, które zachwycają jednocześnie prostotą i smakiem, a w dodatku można je wykonać stosunkowo szybko. Jeśli poszukujemy więc odmiany i być może chcemy zrobić sobie przerwę o standardowych rodzajów mięs, bardzo atrakcyjną propozycję stanowi ryba pieczona z cukinią.
Do przygotowania ryby z cukinią potrzebujemy zaledwie kilku składników głównych i kilku dodatkowych w postaci przypraw, które wyraźnie wzmocnią walory smakowe naszego dania.
Przyrządzanie rozpoczynamy od rozmrożenia filetów z minataja. Następnie osuszamy je i kroimy na pół, a cukinię w cienkie plasterki, które następnie solimy i czekamy, aż wypuszczą wodę. Pora kroimy w klasyczne talarki, świeży rozmaryn siekamy, a pomidorki przekrajamy na połówki.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i wykładamy na spód odciśniętą z wody i osuszoną cukinię oraz rybę. Posypujemy wszystko przyprawami. W kolejnym etapie kładziemy warstwę pora i pozostałe warzywa. Z wierzchu posypujemy rozmarynem. Górę możemy również lekko skropić oliwą. Następnie przykrywamy naczynie i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Gdy nasze danie będzie już gotowe, a kuchnię wypełni smakowity zapach, możemy śmiało podać je z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków, kaszy lub ryżu.