Ryba z duszoną cukinią
2 porcje
50 min
Łatwe
Składniki
Ryba z duszoną cukinią
Ryba z duszoną cukinią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do przygotowania ryby z cukinią potrzebujemy zaledwie kilku składników głównych i kilku dodatkowych w postaci przypraw, które wyraźnie wzmocnią walory smakowe naszego dania.
Przyrządzanie rozpoczynamy od rozmrożenia filetów z minataja. Następnie osuszamy je i kroimy na pół, a cukinię w cienkie plasterki, które następnie solimy i czekamy, aż wypuszczą wodę. Pora kroimy w klasyczne talarki, świeży rozmaryn siekamy, a pomidorki przekrajamy na połówki.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i wykładamy na spód odciśniętą z wody i osuszoną cukinię oraz rybę. Posypujemy wszystko przyprawami. W kolejnym etapie kładziemy warstwę pora i pozostałe warzywa. Z wierzchu posypujemy rozmarynem. Górę możemy również lekko skropić oliwą. Następnie przykrywamy naczynie i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Gdy nasze danie będzie już gotowe, a kuchnię wypełni smakowity zapach, możemy śmiało podać je z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków, kaszy lub ryżu.
Komentarze