Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Poszukiwania odpowiedniego przepisu na obiad, najczęściej podyktowane chęcią odmiany dotychczasowych nawyków i smaków, prowadzą nas niekiedy do niezwykle skomplikowanych i trudnych do wykonania kulinarnych kompozycji, jednak nie zawsze tak się dzieje. Istnieją wiele receptur na dania, które zachwycają jednocześnie prostotą i smakiem, a w dodatku można je wykonać stosunkowo szybko. Jeśli poszukujemy więc odmiany i być może chcemy zrobić sobie przerwę o standardowych rodzajów mięs, bardzo atrakcyjną propozycję stanowi ryba pieczona z cukinią.

Składniki

2 filety ryby, najlepiej mintaj
1 cukinia średniej wielkości
por – kawałek ok. 5 cm
2 ząbki czosnku
pomidorki koktajlowe – kilka sztuk
1 gałązka rozmarynu
1 łyżeczka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
5 łyżek oleju

Opis wykonania

Do przygotowania ryby z cukinią potrzebujemy zaledwie kilku składników głównych i kilku dodatkowych w postaci przypraw, które wyraźnie wzmocnią walory smakowe naszego dania.

Przyrządzanie rozpoczynamy od rozmrożenia filetów z minataja. Następnie osuszamy je i kroimy na pół, a cukinię w cienkie plasterki, które następnie solimy i czekamy, aż wypuszczą wodę. Pora kroimy w klasyczne talarki, świeży rozmaryn siekamy, a pomidorki przekrajamy na połówki.

Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i wykładamy na spód odciśniętą z wody i osuszoną cukinię oraz rybę. Posypujemy wszystko przyprawami. W kolejnym etapie kładziemy warstwę pora i pozostałe warzywa. Z wierzchu posypujemy rozmarynem. Górę możemy również lekko skropić oliwą. Następnie przykrywamy naczynie i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Zobacz: piekarniki.

Gdy nasze danie będzie już gotowe, a kuchnię wypełni smakowity zapach, możemy śmiało podać je z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków, kaszy lub ryżu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super przepis
Radosław
Ryba bardzo smaczna. Na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole