Sałatka Bałtycka
3 porcje
30 min
Łatwe
Sałatka kojarzy mi się z wyjazdem nad morze, gdzie dostęp do świeżych ryb jest prosty, a sama sałatka przygotowana na szybko smakuje pysznie na plaży!
Składniki
90 g Chleb razowy
120 g Ryba wędzona
2 garść Szpinak
12 szt. Oliwki
8 szt. Kapary
0,5 szt. Cebula czerwona
2 szt. Czosnek
6 szt. Fasolka szparagowa
1 łyżka Oliwa z oliwek
0,5 łyżeczka Tymianek
1 łyżeczka Oregano
3-4 łyżka Sok z cytryny
2 szt. Jajko
Sałatka Bałtycka
Sałatka Bałtycka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do mojej sałatki dodałem kawałki wędzonego dorsza, ze względu na jego konsystencję, która pozwala na oddzielanie zbitych i na tyle dużych kawałków, że jest on wyczuwalny w daniu. Jednakże po licznych próbach mogę z ręką na sercu powiedzieć, że inne wędzone ryby również świetnie pasują :)
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić 2 rozgniecione nożem ząbki czosnku (nie trzeba nawet ich obierać!), a następnie dodać pokrojony w kostkę chleb razowy. W międzyczasie w dwóch garnkach zagotować wodę na jajka oraz fasolkę; dodać je do wrzącej wody. Jajka należy ugotować na miękko - 6 do 8 minut, w zależności od wielkości. Po upłynięciu czasu jajka schłodzić w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Fasolę ugotować al dente.
Podczas powyższych czynności, w miarę możliwości, można pokroić pół czerwonej cebuli w piórka, oliwki przekroić na pół (w poprzek) i wraz z kaparami dodać do salaterki. Szpinak umyć i osuszyć, dodać do reszty składników. Posypać ziołami, polać sokiem z cytryny, wymieszać łyżkę oliwy z łyżką wody (aby sałatka nie była za sucha) i wszystko razem połączyć.
Rybę podzielić na kawałki, usuwając wszystkie ości. Dodać grzanki (bez czosnku), fasolkę, jajka i ... Smacznego :)
Komentarze