Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka Bałtycka

Opis wykonania

Sałatka kojarzy mi się z wyjazdem nad morze, gdzie dostęp do świeżych ryb jest prosty, a sama sałatka przygotowana na szybko smakuje pysznie na plaży!

Do mojej sałatki dodałem kawałki wędzonego dorsza, ze względu na jego konsystencję, która pozwala na oddzielanie zbitych i na tyle dużych kawałków, że jest on wyczuwalny w daniu. Jednakże po licznych próbach mogę z ręką na sercu powiedzieć, że inne wędzone ryby również świetnie pasują :) Na patelni rozpuścić masło, wrzucić 2 rozgniecione nożem ząbki czosnku (nie trzeba nawet ich obierać!), a następnie dodać pokrojony w kostkę chleb razowy. W międzyczasie w dwóch garnkach zagotować wodę na jajka oraz fasolkę; dodać je do wrzącej wody. Jajka należy ugotować na miękko - 6 do 8 minut, w zależności od wielkości. Po upłynięciu czasu jajka schłodzić w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Fasolę ugotować al dente. Podczas powyższych czynności, w miarę możliwości, można pokroić pół czerwonej cebuli w piórka, oliwki przekroić na pół (w poprzek) i wraz z kaparami dodać do salaterki. Szpinak umyć i osuszyć, dodać do reszty składników. Posypać ziołami, polać sokiem z cytryny, wymieszać łyżkę oliwy z łyżką wody (aby sałatka nie była za sucha) i wszystko razem połączyć. Rybę podzielić na kawałki, usuwając wszystkie ości. Dodać grzanki (bez czosnku), fasolkę, jajka i ... Smacznego :)