Sałatka Bałtycka
 
                                            3 porcje
30 min
Łatwe
                    Sałatka kojarzy mi się z wyjazdem nad morze, gdzie dostęp do świeżych ryb jest prosty, a sama sałatka przygotowana na szybko smakuje pysznie na plaży!
                
                Składniki
90 g Chleb razowy
                                                            120 g Ryba wędzona
                                                            2 garść Szpinak
                                                            12 szt. Oliwki
                                                            8 szt. Kapary
                                                            0,5 szt. Cebula czerwona
                                                            2 szt. Czosnek
                                                            6 szt. Fasolka szparagowa
                                                            1 łyżka Oliwa z oliwek
                                                            0,5 łyżeczka Tymianek
                                                            1 łyżeczka Oregano
                                                            3-4 łyżka Sok z cytryny
                                                            2 szt. Jajko
                                                    Sałatka Bałtycka
Sałatka Bałtycka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Do mojej sałatki dodałem kawałki wędzonego dorsza, ze względu na jego konsystencję, która pozwala na oddzielanie zbitych i na tyle dużych kawałków, że jest on wyczuwalny w daniu. Jednakże po licznych próbach mogę z ręką na sercu powiedzieć, że inne wędzone ryby również świetnie pasują :)
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić 2 rozgniecione nożem ząbki czosnku (nie trzeba nawet ich obierać!), a następnie dodać pokrojony w kostkę chleb razowy. W międzyczasie w dwóch garnkach zagotować wodę na jajka oraz fasolkę; dodać je do wrzącej wody. Jajka należy ugotować na miękko - 6 do 8 minut, w zależności od wielkości. Po upłynięciu czasu jajka schłodzić w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Fasolę ugotować al dente. 
Podczas powyższych czynności, w miarę możliwości, można pokroić pół czerwonej cebuli w piórka, oliwki przekroić na pół (w poprzek) i wraz z kaparami dodać do salaterki. Szpinak umyć i osuszyć, dodać do reszty składników. Posypać ziołami, polać sokiem z cytryny, wymieszać łyżkę oliwy z łyżką wody (aby sałatka nie była za sucha) i wszystko razem połączyć. 
Rybę podzielić na kawałki, usuwając wszystkie ości. Dodać grzanki (bez czosnku), fasolkę, jajka i ... Smacznego :)
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
     
     
                     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze