Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sałatka caprese z czosnkowymi grzankami

Sałatka caprese z czosnkowymi grzankami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Sałatka caprese, czyli jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej. Wszyscy ją uwielbiają. Zdecydowanie grzanki czosnkowe będą jej idealnym dopełnieniem. Smacznego!

Składniki

1 opakowanie mozzarelli
2 średniej wielkości pomidory
4 kromki pieczywa
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
listki świeżej bazylii
1 łyżka octu balsamicznego
sól do smaku

Opis wykonania

Mozzarellę i pomidory pokrój w plastry, ułóż na talerzu naprzemiennie.

Czosnek bardzo drobno posiekaj, lekko posól, rozetrzyj na pastę.

Kromki pieczywa, lekko posmaruj pastą czosnkową i oliwą.

Ułóż na rozgrzanej suchej patelni i zrumień z obydwu stron, zdejmij.

Porada

Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

2 łyżki oliwy z oliwek zmiksuj blenderem z 1 łyżką octu balsamicznego, dodaj sól do smaku.

Sosem polej mozzarellę i pomidory. Udekoruj świeżymi listkami bazylii.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Klasyka, zawsze się sprawdza, można dodać czarne oliwki :)
Skaczacaowca
Fajna przekąska, która chyba wszystkim przypadnie do gustu
Małgorzata
W sezonie pomidorowym mogłabym jeść tą sałatkę trzy razy dziennie - słodkie pomidory, aksamitna mozarella i pysznej jakości oliwka. Tu zamiast balsamico Oliwka przywieziona z Krety i grzanki z pieczywa wieloziarnistego. Pycha

Powiązane przepisy