Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jedna z naszych ulubionych sałatek , prosta w przygotowaniu, pyszna i prezentująca się apetycznie sałatka rodem z Francji idealna na kolacje :) Sałatki to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych kanapek.

Składniki

rukola lub mniszek lekarski
15 dkg boczek wędzony
1/2 szt. chleb żytni na zakwasie
4 szt. jajka
1 łyżka masło
2 łyżka musztarda djion
1 łyżka sok z cytryny
1/3 szklanka oliwa z oliwek
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz

Opis wykonania

Boczek kroimy w paseczki wytapiamy na patelni na chrupko. Chrupiący boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym- odstawiamy. Na maśle przesmażamy na złoty kolor pokrojony w kostkę chleb – zostawiamy do wystygnięcia. Musztardę, oliwę i sok z cytryny przekładamy do małego słoiczka, zakręcamy i potrząsamy do momentu, kiedy składniki połączą się w jednolity sos.

Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem – mieszamy raz jeszcze. Na czterech talerzach układamy rukoli, którą skrapiamy przygotowanym sosem. Na każdy talerzyk nakładamy porcję chrupiącego boczku i grzanek. W garnku gotujemy wodę. Z folii spożywczej wycinamy cztery kwadraty, każdy nakładamy na kubek, w każdym robimy w głębienie, które smarujemy olejem i w to wgłębienie wbijamy jajko, oprószamy je solą i pieprzem.

Folię zbieramy do góry tworząc sakiewkę i związujemy dokładnie tak, aby jajko nam nie wypłynęło. Tak przygotowane sakiewki wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy cztery minuty. Ugotowane jajka wyjmujemy, delikatnie odcinamy górę i za pomocą łyżki przenosimy jajka na talerze, serwujemy od razu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych