Sałatka lyońska z boczkiem
4 porcje
Średnie
Składniki
Sałatka lyońska z boczkiem
Sałatka lyońska z boczkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Boczek kroimy w paseczki wytapiamy na patelni na chrupko. Chrupiący boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym- odstawiamy. Na maśle przesmażamy na złoty kolor pokrojony w kostkę chleb – zostawiamy do wystygnięcia. Musztardę, oliwę i sok z cytryny przekładamy do małego słoiczka, zakręcamy i potrząsamy do momentu, kiedy składniki połączą się w jednolity sos.
Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem – mieszamy raz jeszcze. Na czterech talerzach układamy rukoli, którą skrapiamy przygotowanym sosem. Na każdy talerzyk nakładamy porcję chrupiącego boczku i grzanek. W garnku gotujemy wodę. Z folii spożywczej wycinamy cztery kwadraty, każdy nakładamy na kubek, w każdym robimy w głębienie, które smarujemy olejem i w to wgłębienie wbijamy jajko, oprószamy je solą i pieprzem.
Folię zbieramy do góry tworząc sakiewkę i związujemy dokładnie tak, aby jajko nam nie wypłynęło. Tak przygotowane sakiewki wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy cztery minuty. Ugotowane jajka wyjmujemy, delikatnie odcinamy górę i za pomocą łyżki przenosimy jajka na talerze, serwujemy od razu.
Komentarze