Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Pieczywo żytnie w porównaniu z pszennym ma ciekawszy i bardziej wyrazisty smak. Dzięki temu będzie ciekawym urozmaiceniem diety. Mąka żytnia wykazuje słabszą zdolność wypiekową niż mąka pszenna. Z tego...

Czytaj więcej
Chleb żytni na zakwasie
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Pieczywo żytnie w porównaniu z pszennym ma ciekawszy i bardziej wyrazisty smak. Dzięki temu będzie ciekawym urozmaiceniem diety. Mąka żytnia wykazuje słabszą zdolność wypiekową niż mąka pszenna. Z tego względu, oprócz dodatku drożdży, do wypieku chleba żytniego stosuje się zakwas. Ułatwia on wyrastanie chleba i zapobiega jego opadaniu. 

Jak zrobić zakwas do chleba?

Do przygotowania zakwasu na chleb wystarczy wyłącznie mąka żytnia i woda w proporcjach 1:1. Do rozpoczęcia wystarczy po 50 g każdego składnika. Zakwas przygotowuje się w szklanym słoiku lub naczyniu. Wymieszaną mąkę z wodą odstawia się w ciepłe i zacienione miejsce. Po upływie 12 godzin ponownie dodaje się po 50 g mąki i wody. Czynności należy powtarzać aż do otrzymania odpowiedniej ilości zakwasu.

Warto pamiętać, że zakwasu powinno być więcej niż jest to potrzebne do upieczenia chleba. Dzięki temu przy kolejnym pieczeniu nie trzeba będzie zaczynać przygotowania zakwasu od początku. Dodatkowo będzie trwało to znacznie krócej, ponieważ do pracującego zakwasu można dodawać po 100 g mąki i wody w 5-cio godzinnych odstępach czasowych. Zakwas należy przechowywać w lodówce.