Sałatka z batatami, komosą i awokado
2 porcje
30 min
Średnie
Pożywna sałatka idealna na śniadanie lub posiłek w pracy.
Składniki
1/2 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
1 szt. duże awokado
1 szt. batat
10-12 szt. dużych liści sałaty
1 garść pomidorków koktajlowych
2 łyżka oliwy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczka ostrej papryki
1 szczypta pieprzu i soli
2 łyżka octu balsamicznego
Sałatka z batatami, komosą i awokado
Sałatka z batatami, komosą i awokado
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dzięki nasionom komosy oraz kawałkom batata sałatka skutecznie zaspokaja głód i szybko dodaje energii do działania.
Opis wykonania
Batata pokrój w kostkę i wymieszaj razem z oliwą i przyprawami. Piecz w piekarniku do miękkości. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Rozłóż na nich komosę i przekrojone na ćwiartki pomidorki. Batata przestudź i ułóż na sałatce. Na koniec obierz awokado, pokrój je w kostkę i skrop sokiem z limonki. Sałatkę podawaj skropioną octem balsamicznym.
TIP
Zanim rozpoczniesz gotowanie komosę przepłykaj 2-3 razy.
Do sałatki można dodać sezam, słonecznik lub pestki dyni.
Komentarze