


Najwyższy czas uzupełnić spiżarnie zapasami na zimę. Teraz jest najlepszy moment na przygotowywanie zimowych przetworów. Poza tradycyjnymi owocowymi dżemami polecam sałatki z warzyw w zalewie. W słoiku zamykam cukinię w towarzystwie kolorowej papryki, cebuli, marchewki.
Warzywa umyj. Cukinię pokrój w cienkie plasterki (nie trzeba obierać jej ze skórki), cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę pokrój w cienkie paseczki, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Warzywa umieść w misce, dodaj sól i odstaw na ok. 2 godziny.
W garnku umieść wodę, ocet, cukier i olej. Gotuj na płycie grzewczej, aż cukier się rozpuści.
W wyparzonych słoikach umieść warzywa, dodaj posiekany czosnek i przyprawy.
Warzywa zalej przygotowaną zalewą. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez ok. 10 minut. Następnie odstaw do góry dnem, do ostudzenia.