Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Najwyższy czas uzupełnić spiżarnie zapasami na zimę. Teraz jest najlepszy moment na przygotowywanie zimowych przetworów. Poza tradycyjnymi owocowymi dżemami polecam sałatki z warzyw w zalewie. W słoiku zamykam cukinię w towarzystwie kolorowej papryki, cebuli, marchewki.

Składniki

1 cukinia
1 marchewka
2 kolorowe papryki (żółta i czerwona)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody
1/2 szklanki octu 10%
1/4 szklanki cukru
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
5 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy

Opis wykonania

Warzywa umyj. Cukinię pokrój w cienkie plasterki (nie trzeba obierać jej ze skórki), cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę pokrój w cienkie paseczki, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.

Warzywa umieść w misce, dodaj sól i odstaw na ok. 2 godziny.

W garnku umieść wodę, ocet, cukier i olej. Gotuj na płycie grzewczej, aż cukier się rozpuści.

W wyparzonych słoikach umieść warzywa, dodaj posiekany czosnek i przyprawy.

Warzywa zalej przygotowaną zalewą. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez ok. 10 minut. Następnie odstaw do góry dnem, do ostudzenia.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych