Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Kalafior to bardzo wdzięczy zamiennik w daniach wegańskich i wegetariańskich. Jest szybki w przygotowaniu i bardzo lubi różne dodatki. Stek z kalafiora zaskoczy Cię smakiem!

Składniki

1 średni kalafior
2 łyżki oliwy
sól

Sos:
pęczek natki pietruszki
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
tajskie chili

granat do posypania (opcjonalnie)

Opis wykonania

Kalafiora pokrój na grube 2–3 cm plastry, najlepsza będzie środkowa część kalafiora.

Przygotowanego kalafiora polej oliwą, oprósz solą, smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony ok. 2 minuty. Powinien się zarumienić.

Tak przygotowane steki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C po 10–12 minut z każdej strony.

Sos: zmiksuj blenderem natkę pietruszki z sokiem z cytryny i oliwą na jednolitą masę. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj chilli i dopraw solą do smaku.

Na talerzu ułóż steki z kalafiora, polej pesto i posyp granatem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy