Stek z kalafiora

4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Kalafior to bardzo wdzięczy zamiennik w daniach wegańskich i wegetariańskich. Jest szybki w przygotowaniu i bardzo lubi różne dodatki. Stek z kalafiora zaskoczy Cię smakiem!
Składniki
1 szt. - kalafiora
2 łyżki - oliwy
- sól
Sos:
1 pęczek - natki pietruszki
- sok z połówki cytryny
2 łyżki - oliwy z oliwek
- chili tajskie
Stek z kalafiora
Stek z kalafiora
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Kalafiora pokrój na grube 2–3 cm plastry, najlepsza będzie środkowa część kalafiora.
Przygotowanego kalafiora polej oliwą, oprósz solą, smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony ok. 2 minuty. Powinien się zarumienić.

Tak przygotowane steki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C po 10–12 minut z każdej strony.
Sos: zmiksuj blenderem natkę pietruszki z sokiem z cytryny i oliwą na jednolitą masę. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj chilli i dopraw solą do smaku.

Na talerzu ułóż steki z kalafiora, polej pesto i posyp granatem.
Komentarze