Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Stek z kalafiora

Opis wykonania

Kalafior to bardzo wdzięczy zamiennik w daniach wegańskich i wegetariańskich. Jest szybki w przygotowaniu i bardzo lubi różne dodatki. Stek z kalafiora zaskoczy Cię smakiem!

Stek z kalafiora - krok 1

Kalafiora pokrój na grube 2–3 cm plastry, najlepsza będzie środkowa część kalafiora.

Przygotowanego kalafiora polej oliwą, oprósz solą, smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony ok. 2 minuty. Powinien się zarumienić.

Stek z kalafiora - krok 2

Tak przygotowane steki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C po 10–12 minut z każdej strony.

Sos: zmiksuj blenderem natkę pietruszki z sokiem z cytryny i oliwą na jednolitą masę. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj chilli i dopraw solą do smaku.

Stek z kalafiora - krok 3

Na talerzu ułóż steki z kalafiora, polej pesto i posyp granatem.

Bosch do kuchni