Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Kalafior to bardzo wdzięczy zamiennik w daniach wegańskich i wegetariańskich. Jest szybki w przygotowaniu i bardzo lubi różne dodatki. Stek z kalafiora zaskoczy Cię smakiem!

Składniki

1 szt. - kalafiora
2 łyżki - oliwy
- sól
Sos:
1 pęczek - natki pietruszki
- sok z połówki cytryny
2 łyżki - oliwy z oliwek
- chili tajskie

Opis wykonania

1

Kalafiora pokrój na grube 2–3 cm plastry, najlepsza będzie środkowa część kalafiora.

Przygotowanego kalafiora polej oliwą, oprósz solą, smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony ok. 2 minuty. Powinien się zarumienić.

2

Tak przygotowane steki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C po 10–12 minut z każdej strony.

Sos: zmiksuj blenderem natkę pietruszki z sokiem z cytryny i oliwą na jednolitą masę. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj chilli i dopraw solą do smaku.

3

Na talerzu ułóż steki z kalafiora, polej pesto i posyp granatem.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Świetny pomysł na zdrowy obiad :)
MiszelPiszel
Robiłam podobnie, tylko smażyłam na patelni i rozpadały mi się, tym razem zrobię w piekarniku.
Pafwvcio
Z mięskiem też dobre, polecam!
Radosław
U mnie zabrakło posypki z granatu, a sam kalafior mega ;