Sałatka z kaszy pęczak, dyni i pieczonej papryki
2 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Sałatka z kaszy pęczak, dyni i pieczonej papryki
Sałatka z kaszy pęczak, dyni i pieczonej papryki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sposób przygotowania: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Paprykę myjemy, osuszamy i pieczemy w całości w piekarniku ok. 30 min – do czasu aż skórka się przypiecze. Po tym czasie wyciągamy paprykę z piekarnika i wkładamy ją do foliowego worka, szczelnie zamykamy. Odkładamy na bok, żeby papryka ostygła. Następnie wyciągamy z worka, usuwamy gniazdo nasienne oraz obieramy ze skórki. Paprykę kroimy w drobną kostkę. 2. Dynię kroimy w kostkę razem ze skórką. Na patelnie dajemy masło oraz łyżeczkę oliwy, kolejno wrzucamy dynię, doprawiamy solą, pieprzem tymiankiem oraz sokiem z cytryny. Dusimy aż dynia będzie miękka ale nie rozgotowana. 3. Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do ciepłej dyni, mieszamy. W wersji wegetariańskiej pomijamy. 4. Kaszę pęczak łączymy z papryką, dynią dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule oraz sezam. Doprawiamy sałatkę solą, pieprzem, tymiankiem, sokiem z cytryny i oliwą. Smacznego!
Komentarze