Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sałatka z kaszy pęczak, dyni i pieczonej papryki

Sałatka z kaszy pęczak, dyni i pieczonej papryki
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna, pożywna sałatka z kaszy i warzyw.

Składniki

1,5 szklanka ugotowana kasza pęczak
1 szt. duża papryka czerwona
150 g dynia Hokkaido
1/2 szt. cebula
1,5 łyżeczka czarny sezam
1 łyżeczka masło
2 szczypta sól, pieprz
1/2 łyżeczka świeży tymianek
1 łyżeczka oliwa
1/2 łyżeczka sok z cytryny
2 szt. opcjonalnie szynka dojrzewająca wplastrach

Opis wykonania

Sposób przygotowania: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Paprykę myjemy, osuszamy i pieczemy w całości w piekarniku ok. 30 min – do czasu aż skórka się przypiecze. Po tym czasie wyciągamy paprykę z piekarnika i wkładamy ją do foliowego worka, szczelnie zamykamy. Odkładamy na bok, żeby papryka ostygła. Następnie wyciągamy z worka, usuwamy gniazdo nasienne oraz obieramy ze skórki. Paprykę kroimy w drobną kostkę. 2. Dynię kroimy w kostkę razem ze skórką. Na patelnie dajemy masło oraz łyżeczkę oliwy, kolejno wrzucamy dynię, doprawiamy solą, pieprzem tymiankiem oraz sokiem z cytryny. Dusimy aż dynia będzie miękka ale nie rozgotowana. 3. Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do ciepłej dyni, mieszamy. W wersji wegetariańskiej pomijamy. 4. Kaszę pęczak łączymy z papryką, dynią dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule oraz sezam. Doprawiamy sałatkę solą, pieprzem, tymiankiem, sokiem z cytryny i oliwą. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych