Sałatka z pieczoną dynią i fetą
Opis wykonania
Dynia to królowa jesiennych przepisów. Świetnie nadaje się do zup, ale jest także idealnym uzupełnieniem sycących sałatek. Bogata w wartości odżywcze, dlatego jest zaliczana do grona super foods. Sałatka z pieczonej dyni pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowymi smakami jesieni.

Kaszę quinoa ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Jeśli takich nie ma, to najlepiej gotować kaszę w lekko osolonej wodzie ok. 20–25 minut (do momentu pojawienia się białych ogonków).

Dynię pokrój kostkę ok. 1–2 cm, posól i skrop oliwą. Dodaj tymianek, całość wymieszaj.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (funkcja termoobieg) ok. 20–25 minut do lekkiego zarumienienia.

Fetę pokrój w kostkę, nerkowce upraż na patelni, lekko posiekaj. Wyłuskaj nasiona granatu.
W międzyczasie wymieszaj sos.
Do głębszej misy wsyp kaszę. Na górze ułóż upieczoną dynię, kawałki fety, świeże liście szpinaku, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną miętę. Całość polej sosem, posyp orzechami i granatem.
Sałatka z pieczoną dynią będzie świetną propozycją na obiad lub kolację. Sprawdzi się również jako dodatek do mięs.