Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Dynia to królowa jesiennych przepisów. Świetnie nadaje się do zup, ale jest także idealnym uzupełnieniem sycących sałatek. Bogata w wartości odżywcze, dlatego jest zaliczana do grona super foods. Sałatka z pieczonej dyni pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowymi smakami jesieni.

Składniki

100 g quinoa
300 g dyni
1 łyżeczka tymianku
200 g fety
garść szpinaku lub rukoli
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej mięty
prażone nerkowce
3 łyżki nasion granatu
sól do smaku

Sos:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
415.3 kcal
Tłuszcz
30.8 g
Węglowodany
21.6 g
Błonnik
14.8 g
Białko
3.2 g
Sól
3.5 g

Opis wykonania

1

Kaszę quinoa ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Jeśli takich nie ma, to najlepiej gotować kaszę w lekko osolonej wodzie ok. 20–25 minut (do momentu pojawienia się białych ogonków).

2

Dynię pokrój kostkę ok. 1–2 cm, posól i skrop oliwą. Dodaj tymianek, całość wymieszaj.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (funkcja termoobieg) ok. 20–25 minut do lekkiego zarumienienia.

3

Fetę pokrój w kostkę, nerkowce upraż na patelni, lekko posiekaj. Wyłuskaj nasiona granatu.

W międzyczasie wymieszaj sos.

Do głębszej misy wsyp kaszę. Na górze ułóż upieczoną dynię, kawałki fety, świeże liście szpinaku, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną miętę. Całość polej sosem, posyp orzechami i granatem.

Sałatka z pieczoną dynią będzie świetną propozycją na obiad lub kolację. Sprawdzi się również jako dodatek do mięs.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Idealne połączenie feta+dynia, dobre, smaczne danie.
Pafwvcio
Polecam z mortadelą!