Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Dynia to królowa jesiennych przepisów. Świetnie nadaje się do zup, ale jest także idealnym uzupełnieniem sycących sałatek. Bogata w wartości odżywcze, dlatego jest zaliczana do grona super foods. Sałatka z pieczonej dyni pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowymi smakami jesieni.

Składniki

100 g quinoa
300 g dyni
1 łyżeczka tymianku
200 g fety
garść szpinaku lub rukoli
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej mięty
prażone nerkowce
3 łyżki nasion granatu
sól do smaku

Sos:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
415.3 kcal
Tłuszcz
30.8 g
Węglowodany
21.6 g
Błonnik
14.8 g
Białko
3.2 g
Sól
3.5 g

Opis wykonania

1

Kaszę quinoa ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Jeśli takich nie ma, to najlepiej gotować kaszę w lekko osolonej wodzie ok. 20–25 minut (do momentu pojawienia się białych ogonków).

2

Dynię pokrój kostkę ok. 1–2 cm, posól i skrop oliwą. Dodaj tymianek, całość wymieszaj.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (funkcja termoobieg) ok. 20–25 minut do lekkiego zarumienienia.

3

Fetę pokrój w kostkę, nerkowce upraż na patelni, lekko posiekaj. Wyłuskaj nasiona granatu.

W międzyczasie wymieszaj sos.

Do głębszej misy wsyp kaszę. Na górze ułóż upieczoną dynię, kawałki fety, świeże liście szpinaku, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną miętę. Całość polej sosem, posyp orzechami i granatem.

Sałatka z pieczoną dynią będzie świetną propozycją na obiad lub kolację. Sprawdzi się również jako dodatek do mięs.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Idealne połączenie feta+dynia, dobre, smaczne danie.
Pafwvcio
Polecam z mortadelą!

Powiązane przepisy