Sałatka z pieczoną dynią i fetą
![Sałatka z pieczoną dynią i fetą](https://akademiasmaku.pl/storage/7923/conversions/salatka-z-pieczona-dynia-i-feta-5108-single.webp)
4 porcje
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Sałatka z pieczoną dynią i fetą
Sałatka z pieczoną dynią i fetą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10292/conversions/f9lLQbfoobAjl4-thumb.webp)
Kaszę quinoa ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Jeśli takich nie ma, to najlepiej gotować kaszę w lekko osolonej wodzie ok. 20–25 minut (do momentu pojawienia się białych ogonków).
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10293/conversions/w4siD9aIajc0rx-thumb.webp)
Dynię pokrój kostkę ok. 1–2 cm, posól i skrop oliwą. Dodaj tymianek, całość wymieszaj.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (funkcja termoobieg) ok. 20–25 minut do lekkiego zarumienienia.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10294/conversions/R97IIWgg666HhZ-thumb.webp)
Fetę pokrój w kostkę, nerkowce upraż na patelni, lekko posiekaj. Wyłuskaj nasiona granatu.
W międzyczasie wymieszaj sos.
Do głębszej misy wsyp kaszę. Na górze ułóż upieczoną dynię, kawałki fety, świeże liście szpinaku, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną miętę. Całość polej sosem, posyp orzechami i granatem.
Sałatka z pieczoną dynią będzie świetną propozycją na obiad lub kolację. Sprawdzi się również jako dodatek do mięs.
Komentarze