Sałatka z pieczoną dynią i fetą
4 porcje
Łatwe
5 (Ilość ocen: 4)
Składniki
Wartości odżywcze
Sałatka z pieczoną dynią i fetą
Sałatka z pieczoną dynią i fetą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę quinoa ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Jeśli takich nie ma, to najlepiej gotować kaszę w lekko osolonej wodzie ok. 20–25 minut (do momentu pojawienia się białych ogonków).
Dynię pokrój kostkę ok. 1–2 cm, posól i skrop oliwą. Dodaj tymianek, całość wymieszaj.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (funkcja termoobieg) ok. 20–25 minut do lekkiego zarumienienia.
Fetę pokrój w kostkę, nerkowce upraż na patelni, lekko posiekaj. Wyłuskaj nasiona granatu.
W międzyczasie wymieszaj sos.
Do głębszej misy wsyp kaszę. Na górze ułóż upieczoną dynię, kawałki fety, świeże liście szpinaku, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną miętę. Całość polej sosem, posyp orzechami i granatem.
Sałatka z pieczoną dynią będzie świetną propozycją na obiad lub kolację. Sprawdzi się również jako dodatek do mięs.
Komentarze