Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Seler naciowy jest jednym z warzyw, szczególnie polecanych w trakcie diety. Z uwagi na niską kaloryczność, właściwości, wspomagające usuwanie toksyn z organizmu, a także dużą zawartość składników mineralnych i przeciwutleniaczy, warto spożywać go w każdej postaci, zwłaszcza surowej. Szczególnie polecamy wykorzystanie tego dobroczynnego warzywa, jako głównego składnika sałatki. Charakterystyczny smak selera naciowego nie każdemu może od razu przypaść do gustu, jednak warto się do niego przekonać do i włączyć do codziennego menu. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z selera naciowego, jako dodatek do obiadu lub zdrową i pyszną przekąskę między posiłkami.

Składniki

Pęczek selera naciowego
3 jajka
5 ogórków konserwowych
5 rzodkiewek
Puszka kukurydzy konserwowej
1 mała cebula
Kilka łodyżek świeżego kopru
3-4 łyżki jogurtu greckiego
Odrobina soku z cytryny
Sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
273.7 kcal
Tłuszcz
9.5 g
Węglowodany
29.5 g
Błonnik
13.3 g
Białko
7.5 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Odłóż do ostygnięcia.

Selera i rzodkiewkę dokładnie umyj i osusz. Kukurydzę dokładnie odcedź z zalewy, podobnie ogórki konserwowe. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Porada

Jeżeli jesteś na diecie, możesz zrezygnować z kukurydzy, która jest słodka i dość kaloryczna.



Bosh Logo
Bosh

Pokrój selera naciowego na średniej wielkości kawałki, rzodkiewki w ósemki, a ogórki w kostkę. Wymieszaj z kukurydzą i cebulą.

Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Koper umyj i drobno posiekaj.

Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zawartość dokładnie połącz z jogurtem delikatnie mieszając, na koniec posyp koperkiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Nigdy nie próbowałam takiej sałatki. Smaczna i dietetyczna.
fiziowaaa
Ja dodałam jeszcze fasoli, bardzo fajnie pasuje