Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka z selera naciowego

Opis wykonania

Seler naciowy jest jednym z warzyw, szczególnie polecanych w trakcie diety. Z uwagi na niską kaloryczność, właściwości, wspomagające usuwanie toksyn z organizmu, a także dużą zawartość składników mineralnych i przeciwutleniaczy, warto spożywać go w każdej postaci, zwłaszcza surowej. Szczególnie polecamy wykorzystanie tego dobroczynnego warzywa, jako głównego składnika sałatki. Charakterystyczny smak selera naciowego nie każdemu może od razu przypaść do gustu, jednak warto się do niego przekonać do i włączyć do codziennego menu. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z selera naciowego, jako dodatek do obiadu lub zdrową i pyszną przekąskę między posiłkami.

  1. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Odłóż do ostygnięcia.

  2. Selera i rzodkiewkę dokładnie umyj i osusz. Kukurydzę dokładnie odcedź z zalewy, podobnie ogórki konserwowe. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

  3. Pokrój selera naciowego na średniej wielkości kawałki, rzodkiewki w ósemki, a ogórki w kostkę. Wymieszaj z kukurydzą i cebulą.

  4. Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Koper umyj i drobno posiekaj.

  5. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zawartość dokładnie połącz z jogurtem delikatnie mieszając, na koniec posyp koperkiem.