Sernik jaglany owocowy na zimno z arbuzem
4 porcje
Średnie
Składniki
Sernik jaglany owocowy na zimno z arbuzem
Sernik jaglany owocowy na zimno z arbuzem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Herbatniki i ciastka rozdrobnić na drobny pył. Wsypać do miseczki. Masło roztopić i gorące dodać do herbatników, wymieszać. Masą wykleić spód blaszki np 24x28. Wstawić do lodówki. Kasze jaglaną porządnie wypłukać aż woda stanie się przezroczysta. Kaszę wsypać do garnka, zalać 1/2 litra mleka i 1 szklanką wody. Gotować na małym ogniu przez ok 20 minut, mieszając by się nie przypaliła. Dodać ekstrakt waniliowy, cukier. Całą kaszę zmiksować blenderem na papkę. Dodać serek, szklankę mieszanych owoców i wszystko zmiksować, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem. Arbuza pokroić w cienkie, równe plastry i położyć na warstwie ciasteczkowej. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, żeby napęczniała. Podgrzać szklankę mleka i do gorącego dodać żelatynę, dokładnie mieszając aż się rozpuści. Wlać mleko z żelatyną do masy z kaszy. Wymieszać. Dosypać pokrojone owoce i beziki, wymieszać. Masę wylać na warstwę arbuza. Wstawić do lodówki. Na lekko zastygłą masę poukładać listki melisy lub mięty. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, wymieszać, poczekać aż przestygnie. Chłodną wylać na ciasto. Wstawić ciasto do lodówki. Owoce pokroić, ułożyć z na wierzchu ciasta.
Komentarze