Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sernik jaglany owocowy na zimno z arbuzem

Sernik jaglany owocowy na zimno z arbuzem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kasza na słodko to było przekleństwo dzieciństwa, szkolnych obiadów i podwieczorków. Ale kasza w takim wydaniu jest nie tylko zjadliwa ale pyszna.

Składniki

100 g herbatniki typu bebe
100 g ciasteczka amerykańskie czekoladowe herbatniki między którymi jest kremowa biała masa
50 g masło roztopione (1/4 kostki)
500 g arbuz
1 szklanka kasza jaglana
1/2 l mleko
1 szklanka woda
1 łyżka ekstrakt z wanilii
1 szklanka pokrojone owoce (mrożone i świeże jagody, maliny, truskawki, porzeczka)
1/2 szklanka okrojone owoce świeże truskawki i arbuz
200 g serek homogenizowany naturalny
2 łyżka cukier
1 łyżka sok z cytryny
1 szklanka pokruszone beziki
2 i 1/2 łyżka żelatyna
1 szklanka mleko
1 szt. galaretka arbuzowa
1 szt. listki melisy pęczek
100 g świeże owoce do dekoracji

Opis wykonania

Herbatniki i ciastka rozdrobnić na drobny pył. Wsypać do miseczki. Masło roztopić i gorące dodać do herbatników, wymieszać. Masą wykleić spód blaszki np 24x28. Wstawić do lodówki. Kasze jaglaną porządnie wypłukać aż woda stanie się przezroczysta. Kaszę wsypać do garnka, zalać 1/2 litra mleka i 1 szklanką wody. Gotować na małym ogniu przez ok 20 minut, mieszając by się nie przypaliła. Dodać ekstrakt waniliowy, cukier. Całą kaszę zmiksować blenderem na papkę. Dodać serek, szklankę mieszanych owoców i wszystko zmiksować, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem. Arbuza pokroić w cienkie, równe plastry i położyć na warstwie ciasteczkowej. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, żeby napęczniała. Podgrzać szklankę mleka i do gorącego dodać żelatynę, dokładnie mieszając aż się rozpuści. Wlać mleko z żelatyną do masy z kaszy. Wymieszać. Dosypać pokrojone owoce i beziki, wymieszać. Masę wylać na warstwę arbuza. Wstawić do lodówki. Na lekko zastygłą masę poukładać listki melisy lub mięty. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, wymieszać, poczekać aż przestygnie. Chłodną wylać na ciasto. Wstawić ciasto do lodówki. Owoce pokroić, ułożyć z na wierzchu ciasta.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych