Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Shepherd's pie (ciasto pasterskie)

Opis wykonania

Zapiekanka pasterska oryginalnie nazwana Shepherd’s pie to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Jest świetnym przykładem na to, jak zachwycić się czymś z pozoru prostym. Danie składa się z dwóch warstw: mięsnej i puree ziemniaczanego. W oryginalnym przepisie mięsem jest jagnięcina, ale często stosuje się także dobrej jakości wołowinę.

Shepherd's pie (ciasto pasterskie) - krok 1

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź, zmiksuj na gładkie puree.

Do ziemniaków dodaj jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę wraz z masłem, wymieszaj, przypraw gałką muszkatołową. Odstaw.

Shepherd's pie (ciasto pasterskie) - krok 2

Cebulę posiekaj, zeszklij na gorącym oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Wrzuć mięso, przesmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy, przypraw solą i pieprzem.

Składniki duś 15 minut, mieszając.

Shepherd's pie (ciasto pasterskie) - krok 3

Mięso wyłóż do żaroodpornej formy.

Puree z ziemniaków wyłóż na mięso.

Wierzch zapiekanki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp startym serem.

Shepherd's pie (ciasto pasterskie) - krok 4

Na koniec przy pomocy widelca wykonaj wzorki z rowkami, dzięki czemu wierzch zapiekanki ładnie się przypiecze.

Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.