Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zapiekanka pasterska oryginalnie nazwana Shepherd’s pie to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Jest świetnym przykładem na to, jak zachwycić się czymś z pozoru prostym. Danie składa się z dwóch warstw: mięsnej i puree ziemniaczanego. W oryginalnym przepisie mięsem jest jagnięcina, ale często stosuje się także dobrej jakości wołowinę.

Składniki

500 g mięsa mielonego wołowego
100 ml bulionu warzywnego
2 kg ziemniaków
1 duża cebula
30 g sera żółtego np. cheddar
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 jajko
1 łyżka oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
628.8 kcal
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
88.6 g
Błonnik
42 g
Białko
8.7 g
Sól
3 g

Opis wykonania

1

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź, zmiksuj na gładkie puree.

Do ziemniaków dodaj jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę wraz z masłem, wymieszaj, przypraw gałką muszkatołową. Odstaw z płyty grzewczej.

2

Cebulę posiekaj, zeszklij na gorącym oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Wrzuć mięso, przesmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy, przypraw solą i pieprzem.

Składniki duś 15 minut, mieszając.

3

Mięso wyłóż do żaroodpornej formy.

Puree z ziemniaków wyłóż na mięso.

Wierzch zapiekanki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp startym serem.

4

Na koniec przy pomocy widelca wykonaj wzorki z rowkami, dzięki czemu wierzch zapiekanki ładnie się przypiecze.

Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Od lat zbieram się do spróbowania tego amerykańskiego dania chyba już czas
fiziowaaa
Bardzo dobre wychodzi, w szczególności jestem dumna z odwzorowania tych "fal"