


Zapiekanka pasterska oryginalnie nazwana Shepherd’s pie to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Jest świetnym przykładem na to, jak zachwycić się czymś z pozoru prostym. Danie składa się z dwóch warstw: mięsnej i puree ziemniaczanego. W oryginalnym przepisie mięsem jest jagnięcina, ale często stosuje się także dobrej jakości wołowinę.
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź, zmiksuj na gładkie puree.
Do ziemniaków dodaj jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę wraz z masłem, wymieszaj, przypraw gałką muszkatołową. Odstaw z płyty grzewczej.
Cebulę posiekaj, zeszklij na gorącym oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Wrzuć mięso, przesmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy, przypraw solą i pieprzem.
Składniki duś 15 minut, mieszając.
Mięso wyłóż do żaroodpornej formy.
Puree z ziemniaków wyłóż na mięso.
Wierzch zapiekanki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp startym serem.
Na koniec przy pomocy widelca wykonaj wzorki z rowkami, dzięki czemu wierzch zapiekanki ładnie się przypiecze.
Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.