Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Słodko - słone odrywańce zanurzone w gorzkiej czekoladzie

Słodko - słone odrywańce zanurzone w gorzkiej czekoladzie
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kulki z kaszy gryczanej z pestkami dyni i płatkami migdałów, zanurzone w czekoladzie.

Składniki

200 g kaszy gryczanej niepalonej
400 g cukru brązowego
200 g pestek dyni
200 g płatków migdałów
200 g czekolady gorzkiej
2 łyżka wody
2 łyżeczka soli
1 łyżeczka Tabasco
papier do pieczenia

Opis wykonania

  1. Kaszę gryczaną niepaloną (nie gotowaną) praż na suchej patelni przez ok. 5-7 minut, do momentu kiedy kasza zacznie powoli pękać.
  2. Płatki migdałów oraz pestki dyni także upraż na patelni (płatki migdałów są dosyć cienkie najlepiej prażyć je oddzielnie i dosyć krótko, gdyż łatwo je spalić).
  3. Na suchą, rozgrzaną patelnię wysyp 200 g brązowego cukru, dodaj łyżeczkę soli oraz łyżkę wody i poczekaj do całkowitego roztopienia cukru.
  4. Do roztopionego cukru przełóż uprażoną kaszę, pestki dyni i płatki migdałów.
  5. Całość szybko wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia.
  6. Chwilę odczekaj (gorący karmel może poparzyć, ale nie można też czekać zbyt długo ponieważ całość zbyt stwardnieje), odrywaj po kawałku i uformuj kulki.
  7. W kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę, dodaj ½ łyżeczki Tabasco i spróbuj.
  8. Jeśli jest zbyt mało pikantne dodaj trochę więcej Tabasco.
  9. Odrywańce zanurzaj do połowy w czekoladzie, a następnie odkładaj na papier do pieczenia.
  10. Po ok. 20 minutach czekolada powinna stężeć. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych