Słodko - słone odrywańce zanurzone w gorzkiej czekoladzie
4 porcje
Średnie
Kulki z kaszy gryczanej z pestkami dyni i płatkami migdałów, zanurzone w czekoladzie.
Składniki
200 g kaszy gryczanej niepalonej
400 g cukru brązowego
200 g pestek dyni
200 g płatków migdałów
200 g czekolady gorzkiej
2 łyżka wody
2 łyżeczka soli
1 łyżeczka Tabasco
papier do pieczenia
Słodko - słone odrywańce zanurzone w gorzkiej czekoladzie
Słodko - słone odrywańce zanurzone w gorzkiej czekoladzie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Kaszę gryczaną niepaloną (nie gotowaną) praż na suchej patelni przez ok. 5-7 minut, do momentu kiedy kasza zacznie powoli pękać.
- Płatki migdałów oraz pestki dyni także upraż na patelni (płatki migdałów są dosyć cienkie najlepiej prażyć je oddzielnie i dosyć krótko, gdyż łatwo je spalić).
- Na suchą, rozgrzaną patelnię wysyp 200 g brązowego cukru, dodaj łyżeczkę soli oraz łyżkę wody i poczekaj do całkowitego roztopienia cukru.
- Do roztopionego cukru przełóż uprażoną kaszę, pestki dyni i płatki migdałów.
- Całość szybko wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia.
- Chwilę odczekaj (gorący karmel może poparzyć, ale nie można też czekać zbyt długo ponieważ całość zbyt stwardnieje), odrywaj po kawałku i uformuj kulki.
- W kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę, dodaj ½ łyżeczki Tabasco i spróbuj.
- Jeśli jest zbyt mało pikantne dodaj trochę więcej Tabasco.
- Odrywańce zanurzaj do połowy w czekoladzie, a następnie odkładaj na papier do pieczenia.
- Po ok. 20 minutach czekolada powinna stężeć. Smacznego!
Komentarze