Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Słodko - słone odrywańce zanurzone w gorzkiej czekoladzie

Opis wykonania

Kulki z kaszy gryczanej z pestkami dyni i płatkami migdałów, zanurzone w czekoladzie.

  1. Kaszę gryczaną niepaloną (nie gotowaną) praż na suchej patelni przez ok. 5-7 minut, do momentu kiedy kasza zacznie powoli pękać.
  2. Płatki migdałów oraz pestki dyni także upraż na patelni (płatki migdałów są dosyć cienkie najlepiej prażyć je oddzielnie i dosyć krótko, gdyż łatwo je spalić).
  3. Na suchą, rozgrzaną patelnię wysyp 200 g brązowego cukru, dodaj łyżeczkę soli oraz łyżkę wody i poczekaj do całkowitego roztopienia cukru.
  4. Do roztopionego cukru przełóż uprażoną kaszę, pestki dyni i płatki migdałów.
  5. Całość szybko wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia.
  6. Chwilę odczekaj (gorący karmel może poparzyć, ale nie można też czekać zbyt długo ponieważ całość zbyt stwardnieje), odrywaj po kawałku i uformuj kulki.
  7. W kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę, dodaj ½ łyżeczki Tabasco i spróbuj.
  8. Jeśli jest zbyt mało pikantne dodaj trochę więcej Tabasco.
  9. Odrywańce zanurzaj do połowy w czekoladzie, a następnie odkładaj na papier do pieczenia.
  10. Po ok. 20 minutach czekolada powinna stężeć. Smacznego!