Kulki z kaszy gryczanej z pestkami dyni i płatkami migdałów, zanurzone w czekoladzie.
Kaszę gryczaną niepaloną (nie gotowaną) praż na suchej patelni przez ok. 5-7 minut, do momentu kiedy kasza zacznie powoli pękać.
Płatki migdałów oraz pestki dyni także upraż na patelni (płatki migdałów są dosyć cienkie najlepiej prażyć je oddzielnie i dosyć krótko, gdyż łatwo je spalić).
Na suchą, rozgrzaną patelnię wysyp 200 g brązowego cukru, dodaj łyżeczkę soli oraz łyżkę wody i poczekaj do całkowitego roztopienia cukru.
Do roztopionego cukru przełóż uprażoną kaszę, pestki dyni i płatki migdałów.
Całość szybko wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia.
Chwilę odczekaj (gorący karmel może poparzyć, ale nie można też czekać zbyt długo ponieważ całość zbyt stwardnieje), odrywaj po kawałku i uformuj kulki.
W kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę, dodaj ½ łyżeczki Tabasco i spróbuj.
Jeśli jest zbyt mało pikantne dodaj trochę więcej Tabasco.
Odrywańce zanurzaj do połowy w czekoladzie, a następnie odkładaj na papier do pieczenia.
Po ok. 20 minutach czekolada powinna stężeć. Smacznego!