Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Słodko - słone odrywańce zanurzone w gorzkiej czekoladzie

Słodko - słone odrywańce zanurzone w gorzkiej czekoladzie
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kulki z kaszy gryczanej z pestkami dyni i płatkami migdałów, zanurzone w czekoladzie.

Składniki

200 g kaszy gryczanej niepalonej
400 g cukru brązowego
200 g pestek dyni
200 g płatków migdałów
200 g czekolady gorzkiej
2 łyżka wody
2 łyżeczka soli
1 łyżeczka Tabasco
papier do pieczenia

Opis wykonania

  1. Kaszę gryczaną niepaloną (nie gotowaną) praż na suchej patelni przez ok. 5-7 minut, do momentu kiedy kasza zacznie powoli pękać.
  2. Płatki migdałów oraz pestki dyni także upraż na patelni (płatki migdałów są dosyć cienkie najlepiej prażyć je oddzielnie i dosyć krótko, gdyż łatwo je spalić).
  3. Na suchą, rozgrzaną patelnię wysyp 200 g brązowego cukru, dodaj łyżeczkę soli oraz łyżkę wody i poczekaj do całkowitego roztopienia cukru.
  4. Do roztopionego cukru przełóż uprażoną kaszę, pestki dyni i płatki migdałów.
  5. Całość szybko wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia.
  6. Chwilę odczekaj (gorący karmel może poparzyć, ale nie można też czekać zbyt długo ponieważ całość zbyt stwardnieje), odrywaj po kawałku i uformuj kulki.
  7. W kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę, dodaj ½ łyżeczki Tabasco i spróbuj.
  8. Jeśli jest zbyt mało pikantne dodaj trochę więcej Tabasco.
  9. Odrywańce zanurzaj do połowy w czekoladzie, a następnie odkładaj na papier do pieczenia.
  10. Po ok. 20 minutach czekolada powinna stężeć. Smacznego!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych