Kaszotto z szynką i pietruszką
4 porcje
25 min
Średnie
Prosty przepis na pyszną, ciepłą kolację. Kasza jęczmienna jest sycąca, a z dodatkami - przepyszna!
Składniki
100 g kasza jęczmienna
3 szt. wędzona szynka w plastrach
50 g serek topiony emmentaler
2 łyżka masło
300 ml bulion warzywny
pęczek pietruszki
1/4 szklanka woda
sól
pieprz
Kaszotto z szynką i pietruszką
Kaszotto z szynką i pietruszką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę przepłukać pod wodą do momentu aż woda będzie czysta. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, wsypać kaszę wymieszać z masłem. Dodać szynkę pokrojoną w małe kawałki, zalać bulionem, wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie cały płyn. W 1/4szkl. wody rozpuścić serek. Wlać do kaszy. Wymieszać i dusić przez ok. 2-3min. Kaszotto zdjąć z ognia. Posiekać natkę pietruszki, dodać do kaszy, wymieszać.
Komentarze