45 min P0DT0H45M0S P0DT0H45M0S Średnie dla 4 osób Akademia Smaku Do tej potrawy użyjesz Płyty grzewcze Drukuj lub pobierz PDF Nie wygaszaj ekranu Udostępnij Tweet Pin it
Opis wykonania Soczewica z fenkułem, selerem naciowym i pomidorami passata. Obiady wegetariańskie to kopalnia pomysłów! Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę wody, dodaj 3 łyżki oliwy, pokrojony w kostkę fenkuł, pokrojony w kostkę seler naciowy, szczyptę pieprzu, 2-3 listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Dodaj szklankę soczewicy wypłukanej i moczonej kilka godzin, wymieszaj ją z oliwą. Dodaj szklankę pomidorów typu Passata, szczyptę kurkumy i kozieradki, oraz gorącą wodę tak, aby było jej trochę ponad soczewicą. Przypraw kminkiem, kolendrą, kminem rzymskim, cynamonem. Sól dodaj dopiero gdy soczewica będzie miękka. Dodaj trawę cytrynową, tymianek. Całość posyp zieleniną, np.: świeżą kolendrą.