Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Soczewica z fenkułem, selerem naciowym i pomidorami passata. Obiady wegetariańskie to kopalnia pomysłów!

Składniki

Fenkuł
Seler naciowy
Soczewica
Szklanka pomidorów typu passata
Oliwa
listki laurowe
Kilka kulek ziela angielskiego
Kurkuma
Kozieradka
Kolendra
Kmin rzymski
Cynamon
Trawa cytrynowa
Tymianek
Sól, pieprz

Opis wykonania

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę wody, dodaj 3 łyżki oliwy, pokrojony w kostkę fenkuł, pokrojony w kostkę seler naciowy, szczyptę pieprzu, 2-3 listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego.
  2. Dodaj szklankę soczewicy wypłukanej i moczonej kilka godzin, wymieszaj ją z oliwą.
  3. Dodaj szklankę pomidorów typu Passata, szczyptę kurkumy i kozieradki, oraz gorącą wodę tak, aby było jej trochę ponad soczewicą.
  4. Przypraw kminkiem, kolendrą, kminem rzymskim, cynamonem.
  5. Sól dodaj dopiero gdy soczewica będzie miękka.
  6. Dodaj trawę cytrynową, tymianek.
  7. Całość posyp zieleniną, np.: świeżą kolendrą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych