Soczewica z warzywami
4 porcje
45 min
Średnie
Soczewica z fenkułem, selerem naciowym i pomidorami passata. Obiady wegetariańskie to kopalnia pomysłów!
Składniki
Fenkuł
Seler naciowy
Soczewica
Szklanka pomidorów typu passata
Oliwa
listki laurowe
Kilka kulek ziela angielskiego
Kurkuma
Kozieradka
Kolendra
Kmin rzymski
Cynamon
Trawa cytrynowa
Tymianek
Sól, pieprz
Soczewica z warzywami
Soczewica z warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę wody, dodaj 3 łyżki oliwy, pokrojony w kostkę fenkuł, pokrojony w kostkę seler naciowy, szczyptę pieprzu, 2-3 listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego.
- Dodaj szklankę soczewicy wypłukanej i moczonej kilka godzin, wymieszaj ją z oliwą.
- Dodaj szklankę pomidorów typu Passata, szczyptę kurkumy i kozieradki, oraz gorącą wodę tak, aby było jej trochę ponad soczewicą.
- Przypraw kminkiem, kolendrą, kminem rzymskim, cynamonem.
- Sól dodaj dopiero gdy soczewica będzie miękka.
- Dodaj trawę cytrynową, tymianek.
- Całość posyp zieleniną, np.: świeżą kolendrą.
Komentarze