Maślany sos z pomidorami, orzechami i kokosem.
Znudził Ci się już kurczak w ziołach? A może chcesz przygotować aromatycznego burgera z sosem innym niż czosnkowy lub barbeque? Przychodzimy z pomocą – sos na bazie masła i mleczka kokosowego podbije każde, nawet bardzo wymagające podniebienie. Ale uwaga – to tylko dodatek do dań, najlepiej niskokalorycznych, bowiem sam sos do dietetycznych nie należy.
Opis przygotowania:
- Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie drobno posiekaj lub pokrój w kosteczkę.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek i chwilę podsmażaj.
- Następnie na patelnię dodaj masło klarowane, posiekane pomidory i koncentrat.
- Dodaj wszystkie przyprawy (później w razie potrzeby możesz doprawić sos ponownie).
- Po kilku minutach podsmażania rozmieszaj mleczko kokosowe ze skrobią i łyżką wody, a następnie wlej je na patelnię.
- Zmniejsz ogień i, cały czas mieszając, zagotuj sos.
- Gdy sos zgęstnieje, dorzuć do niego posiekane orzechy nerkowca i wymieszaj.
TIP
- Jeśli nie przepadasz za aromatem kokosowym, mleczko możesz zastąpić tradycyjną śmietaną. Zamiast mleczka wykorzystaj połowę opakowania śmietany 12% lub 18%, a konsystencja dania pozostanie równie przyjemna dla podniebienia.