Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Sos śliwkowy do mięsa

Sos śliwkowy do mięsa
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sosy to mój sprawdzony sposób na stworzenie niepowtarzalnego dania. Urozmaicam nimi potrawy i staram się korzystać z różnorodności sosów obecnych w tradycyjnej kuchni. Właśnie sos śliwkowy od zawsze cieszy się ogromną popularnością, a przy tym jest łatwy i szybki w przygotowaniu.

Składniki

200 g suszonych śliwek
250 ml wody
250 ml gęstej śmietany 18%
Sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
258.5 kcal
Tłuszcz
11.9 g
Węglowodany
32.3 g
Błonnik
3.3 g
Białko
4.8 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

1

Śliwki włóż do garnka, dolej do nich wodę. Dopraw solą i pieprzem.

2

Gotuj na niewielkiej mocy płyty grzewczej przez 20 minut. Gdy będą miękkie i zaczną się rozpadać, dodaj zahartowaną śmietanę i ponownie zagotuj.

Porada

Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.



Bosh Logo
Bosh
3

Jeśli sos jest za gęsty dodaj więcej wody. Podawaj z mięsem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Jadłam kiedyś taki sos i bardzo mi smakował, wreszcie znalazłam przepis, na pewno zrobię.
fiziowaaa
Fajnie komponuje się ze schabem
sweek
Wybitny sos, idealnie pasuje do pieczonego schabu
HomemadeChef
bardzo dobry sos do kazdego rodzaju miesa