Sos śliwkowy do mięsa
4 porcje
25 min
Łatwe
Sosy to mój sprawdzony sposób na stworzenie niepowtarzalnego dania. Urozmaicam nimi potrawy i staram się korzystać z różnorodności sosów obecnych w tradycyjnej kuchni. Właśnie sos śliwkowy od zawsze cieszy się ogromną popularnością, a przy tym jest łatwy i szybki w przygotowaniu.
Składniki
200 g suszonych śliwek
250 ml wody
250 ml gęstej śmietany 18%
Sól, pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
258.5 kcal
Tłuszcz
11.9 g
Węglowodany
32.3 g
Błonnik
3.3 g
Białko
4.8 g
Sól
1.6 g
Sos śliwkowy do mięsa
Sos śliwkowy do mięsa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Śliwki włóż do garnka, dolej do nich wodę. Dopraw solą i pieprzem.
Gotuj na niewielkiej mocy płyty grzewczej przez 20 minut. Gdy będą miękkie i zaczną się rozpadać, dodaj zahartowaną śmietanę i ponownie zagotuj.
Porada
Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.
Jeśli sos jest za gęsty dodaj więcej wody. Podawaj z mięsem.
Komentarze