Spaghetti z bazyliowym pesto i krewetkami
3 porcje
40 min
Średnie
Fajna propozycja na przygotowanie smacznej, pożywnej i niezwykle zjawiskowo wyglądającej wersji spaghetti.
Składniki
1 szt. Pesto: doniczka świeżej bazylii
8 łyżka oliwy
80 g orzechów nerkowca
20 g migdałów
20 g nasion słonecznika
ząbki czosnku
1 szt. ok i otarta skórka z 1 limonki
3 łyżka startego parmezanu
1 szczypta sól pieprz
300 g krewetek koktajlowych
2 szt. ząbki czosnku
3 łyżka masła
250 g makaronu spaghetti barwionego sepią
1 garść orzechów nerkowca
Spaghetti z bazyliowym pesto i krewetkami
Spaghetti z bazyliowym pesto i krewetkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Pesto: Wszystkie wymienione składniki przełożyć do Bendera. Zmiksować
do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Doprawić do smaku solą
i pieprzem.
2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
3. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, smażyć około
1 minuty. Po tym czasie dodać krewetki i całość smażyć maksymalnie
3 minuty.
4. Makaron podawać z pesto i krewetkami.
5. Całość posypać orzechami nerkowca.
Komentarze