Stek z tuńczyka w sosie koperkowym
4 porcje
20 min
Średnie
Stek z tuńczyka w towarzystwie koperkowego sosu holenderskiego
Składniki
400 g Tuńczyk
4 szt. Żółtka
100 g Masło
1/3 szt. Cytryna
1 garść Koperek
1 szczypta Biały pieprz
2 szczypta Sól
Stek z Tuńczyka z Sosem Holenderskim
Stek z Tuńczyka z Sosem Holenderskim
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Żółtka ucieramy nad kąpielą wodną do czasu aż będą puszyste. Należy kontrolować odpowiednią temperaturę bo inaczej się zetną. 2. Stopniowo do ucieranych żółtek dodajemy roztopione masło. 3. Kiedy sos będzie już gęsty zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny i drobno pokrojonym świerzym koperkiem. 4. Tuńczyka kroimy na 4 równe steki. 5. Następnie smażymy go na oliwie lub oleju przez około 2 minuty z każdej strony, kontrolując wysmażenie tak aby w środku pozostał cienki pas surowego mięsa. Na koniec doprawiamy solą. GOTOWE !!! :)
Komentarze