Sypana szarlotka na ciepło z lodami i sosem czekoladowym
Opis wykonania
Genialny deser, który zrobimy w pół godziny i oczarujemy wszystkich, którzy będą ją kosztować.
Masło włożyć do zamrażarki, jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, wymieszać z cynamonem. Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem, wsypać 1/3 sypkich składników. Zetrzeć 1/3 masła. Wyłożyć 1/2 jabłek. Posypać 1/3 sypkich składników, na to zetrzeć kolejną 1/3 masła, wyłożyć pozostałe jabłka, posypać ostatnią częścią suchych składników, zetrzeć masło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 60min. Po wyjęciu odczekać 10min. kroić szarlotkę na spore kawałki, podawać z gałką lodów waniliowych i sosem czekoladowym. Sos czekoladowy: W rondelku rozpuścić tabliczkę czekolady z 3 łyżkami mleka.