Szaszłyki z wołowiną i krewetkami
4 porcje
30 min
Łatwe
Dania typu surf and turf są coraz bardziej popularne również na polskich stołach.
Składniki
½ kg wołowiny
16 świeżych krewetek
12 szparagów
kawałek sera halloumi
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta chilli
Sól i pieprz do smaku
Szaszłyki z wołowiną i krewetkami
Szaszłyki z wołowiną i krewetkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Surf and turf to danie łączące mięso oraz owoce morza. Okazuje się, że to nietypowe połączenie odmiennych produktów smakuje wyśmienicie, a połączenie wołowiny i krewetek to wręcz klasyka.
Opis przygotowania:
- Szparagi umyj i każdego z nich podziel na 4 części.
- Krewetki oczyść, ściągając pancerzyk oraz wycinając z góry i z dołu nitki będące układem pokarmowym i wydalniczym.
- Szparagi i krewetki marynuj w soku z cytryny z dodatkiem chilli.
- Ser pokrój w plastry lub słupki.
- Wołowinę pokrój w kostkę, natrzyj oliwą i oprósz pieprzem.
- Na szpikulec nabijaj naprzemiennie szparagi, mięso, ser, szparagi, krewetkę.
- Szaszłyki grilluj 2-3 minuty z każdej strony. W tym czasie krewetki powinny zmienić kolor i ładnie się zrumienić, a mięso powinno być średnio wysmażone.
TIP
- Ser wykorzystany do szaszłyków możesz zamienić na oscypka.
- Jeśli kupisz ładny kawałek steka, nie krój go na kawałki. Pokrój go w plastry, ugrilluj i podaj razem z szaszłykami z krewetek, szparagów i sera.
Komentarze