Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dania typu surf and turf są coraz bardziej popularne również na polskich stołach.

Składniki

½ kg wołowiny
16 świeżych krewetek
12 szparagów
kawałek sera halloumi
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta chilli
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Surf and turf to danie łączące mięso oraz owoce morza. Okazuje się, że to nietypowe połączenie odmiennych produktów smakuje wyśmienicie, a połączenie wołowiny i krewetek to wręcz klasyka.

Opis przygotowania:

  1. Szparagi umyj i każdego z nich podziel na 4 części.
  2. Krewetki oczyść, ściągając pancerzyk oraz wycinając z góry i z dołu nitki będące układem pokarmowym i wydalniczym.
  3. Szparagi i krewetki marynuj w soku z cytryny z dodatkiem chilli.
  4. Ser pokrój w plastry lub słupki.
  5. Wołowinę pokrój w kostkę, natrzyj oliwą i oprósz pieprzem.
  6. Na szpikulec nabijaj naprzemiennie szparagi, mięso, ser, szparagi, krewetkę.
  7. Szaszłyki grilluj 2-3 minuty z każdej strony. W tym czasie krewetki powinny zmienić kolor i ładnie się zrumienić, a mięso powinno być średnio wysmażone.

TIP

  • Ser wykorzystany do szaszłyków możesz zamienić na oscypka.
  • Jeśli kupisz ładny kawałek steka, nie krój go na kawałki. Pokrój go w plastry, ugrilluj i podaj razem z szaszłykami z krewetek, szparagów i sera.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych