Szczaw
To roślina rosnąca na terenach zalewowych, najczęściej nad rzekami i na łąkach. Niektóre jej odmiany są jadalne, i właśnie z nich można przyrządzić pyszne i zdrowe dania. Wiosna i...
Czytaj więcej
To roślina rosnąca na terenach zalewowych, najczęściej nad rzekami i na łąkach. Niektóre jej odmiany są jadalne, i właśnie z nich można przyrządzić pyszne i zdrowe dania. Wiosna i wczesne lato to okres, kiedy szczaw smakuje najlepiej. To także dobry moment, by przygotować z niego przetwory na zimę do słoików.
Szczaw – właściwości
Popularne kwaskowate listki to znany już w starożytności środek wykorzystywany w chorobach układu pokarmowego i biegunkach, a greccy medycy stosowali go przy ukąszeniach skorpionów. Współcześni naukowcy odkryli w listkach szczawiu właściwości antygrzybiczne. W codziennej diecie powinny ograniczyć go osoby, które cierpią choroby nerek, reumatyzm i osteoporozę. Ważne też, by wiedzieć, jak jeść szczaw, który ze względu na sporą zawartość kwasu szczawiowego utrudnia przyswajanie wapnia. Aby zrównoważyć straty wapnia, do potraw ze szczawiem dodaje się nabiał lub jajko.
Szczaw – przepisy
W Polsce najbardziej znaną potrawą, do której przygotowania wykorzystuje się szczaw jest zupa szczawiowa – kwaskowata, z jajkiem lub ziemniakami, dziś nieco zapomniana. Najpopularniejszy w Polsce szczaw zwyczajny można wykorzystać także jako dodatek do sałatek. We Francji popularny jest również sos szczawiowy – doskonały dodatek do mięs i ryb oraz potraw z grilla.
Właściwości szczawiu i jego charakterystyczny smak warto wykorzystać w kuchni, dodając młode zielone listki do koktajlu, sałatek, omletów. By cieszyć się domową szczawiówką, przygotuj szczaw do słoików. Umyty, osuszony i pokrojony drobno szczaw ciasno upchnij w niewielkim słoiczku przesypując partie szczawiu solą.