


Szparagi to warzywa, które doskonale nadają się do grillowania. Możesz przygotować je na wiele sposobów. Zielone szparagi zawinięte w plastry wędzonego boczku to jedno z moich ulubionych dań z rusztu. Szparagi są delikatne, a boczek przyrumieniony i chrupiący.
Przygotuj sos – do pojemnika blendera wlej jogurt naturalny, dodaj majonez, 3 ząbki czosnku i przyprawy. Zmiksuj tak, aby składniki się połączyły. Odstaw do lodówki na trochę, aby sos się przegryzł.
Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce i zawiń w plastry boczku. Następnie posmaruj oliwą z oliwek. Warzywa ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 5 minut. Co minutę obracaj je, aby się równo przypiekły z każdej strony.
Grillowane szparagi z boczkiem podawaj z przygotowanym sosem i świeżymi ziołami.