Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Bongiorno! Masz ochotę na włoski makaron? Koniecznie wypróbuj moje szybkie i proste tagliatelle z pesto!

Składniki

420 g - mąki pszennej
3 szt. - jajek
1 szczypta - soli
1,5 łyżki - oliwy z oliwek
2 szt. - cukinii (baby)
kilka szt. - zielonych szparagów
Pesto:
1 pęczek - świeżej bazylii
100 g - pistacji (obranych)
1 łyżka - oliwy z oliwek
2 ząbki - czosnku
1 łyżka - startego parmezanu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
667.5 kcal
Tłuszcz
24.6 g
Węglowodany
83.9 g
Błonnik
26 g
Białko
5.7 g
Sól
1 g

Opis wykonania

1

Przesianą mąkę wsypujemy do kielicha, dodajemy jajka, sól i oliwę. W odmierzeniu właściwej ilości składników pomoże wbudowana waga w robocie kuchennym MUM5. Wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta.

Dzielimy ciasto na 4 części i przepuszczamy przez płaską przystawkę do makaronu, aż do uzyskania jednolitego, cienkiego paska.

2

Układamy na umączonej powierzchni do lekkiego przeschnięcia. Zamieniamy na przystawkę do krojenia szerokich wstążek (tagliatelle). Gotowy świeży makaron gotujemy w osolonym wrzątku około 4 minuty.

Porada

Myślisz, że samodzielne przygotowanie makaronu to skomplikowany proces? Mylisz się! Z zestawem do robienia makaronu w robocie kuchennym MUM marki Bosch bez problemu przygotujesz lasagne, ravioli, tagliatelle i cannelloni.



Bosh Logo
Bosh
3

Przygotowujemy pesto. W tym celu do przystawki siekającej wkładamy świeże listki bazylii (dwie garści), pistacje, obrany czosnek, parmezan i oliwę z oliwek. Rozdrabniamy do uzyskania w miarę drobnej masy.

4

Cukinię pokrojoną w plasterki podsmażamy krótko na patelni, na rozgrzanym maśle. Szparagi blanszujemy we wrzątku 3 minuty.

Gorący makaron łączymy z warzywami i pesto, mieszamy. Danie posypujemy dodatkowo świeżo mielonym czarnym pieprzem i parmezanem.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
W moim wydaniu był to makaron z sosem pistacjowym. Polecam serdecznie
Radosław
Smakuje wybornie