Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Bongiorno! Masz ochotę na włoski makaron? Koniecznie wypróbuj moje szybkie i proste tagliatelle z pesto!

Składniki

420 g - mąki pszennej
3 szt. - jajek
1 szczypta - soli
1,5 łyżki - oliwy z oliwek
2 szt. - cukinii (baby)
kilka szt. - zielonych szparagów
Pesto:
1 pęczek - świeżej bazylii
100 g - pistacji (obranych)
1 łyżka - oliwy z oliwek
2 ząbki - czosnku
1 łyżka - startego parmezanu

Opis wykonania

Przesianą mąkę wsypujemy do kielicha, dodajemy jajka, sól i oliwę. W odmierzeniu właściwej ilości składników pomoże wbudowana waga w robocie kuchennym MUM5. Wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta.

Dzielimy ciasto na 4 części i przepuszczamy przez płaską przystawkę do makaronu, aż do uzyskania jednolitego, cienkiego paska.

Układamy na umączonej powierzchni do lekkiego przeschnięcia. Zamieniamy na przystawkę do krojenia szerokich wstążek (tagliatelle). Gotowy świeży makaron gotujemy w osolonym wrzątku około 4 minuty.

Porada

Myślisz, że samodzielne przygotowanie makaronu to skomplikowany proces? Mylisz się! Z zestawem do robienia makaronu w robocie kuchennym MUM marki Bosch bez problemu przygotujesz lasagne, ravioli, tagliatelle i cannelloni.

Bosh Logo
Bosh

Przygotowujemy pesto. W tym celu do przystawki siekającej wkładamy świeże listki bazylii (dwie garści), pistacje, obrany czosnek, parmezan i oliwę z oliwek. Rozdrabniamy do uzyskania w miarę drobnej masy.

Cukinię pokrojoną w plasterki podsmażamy krótko na patelni, na rozgrzanym maśle. Szparagi blanszujemy we wrzątku 3 minuty.

Gorący makaron łączymy z warzywami i pesto, mieszamy. Danie posypujemy dodatkowo świeżo mielonym czarnym pieprzem i parmezanem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
W moim wydaniu był to makaron z sosem pistacjowym. Polecam serdecznie
Radosław
Smakuje wybornie
Pafwvcio
Uwielbiam włoską kuchnie, więc i makaron pod każdą postacią :D !