


Bongiorno! Masz ochotę na włoski makaron? Koniecznie wypróbuj moje szybkie i proste tagliatelle z pesto!
Przesianą mąkę wsypujemy do kielicha, dodajemy jajka, sól i oliwę. W odmierzeniu właściwej ilości składników pomoże wbudowana waga w robocie kuchennym MUM5. Wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta.
Dzielimy ciasto na 4 części i przepuszczamy przez płaską przystawkę do makaronu, aż do uzyskania jednolitego, cienkiego paska.
Układamy na umączonej powierzchni do lekkiego przeschnięcia. Zamieniamy na przystawkę do krojenia szerokich wstążek (tagliatelle). Gotowy świeży makaron gotujemy w osolonym wrzątku około 4 minuty.
Przygotowujemy pesto. W tym celu do przystawki siekającej wkładamy świeże listki bazylii (dwie garści), pistacje, obrany czosnek, parmezan i oliwę z oliwek. Rozdrabniamy do uzyskania w miarę drobnej masy.
Cukinię pokrojoną w plasterki podsmażamy krótko na patelni, na rozgrzanym maśle. Szparagi blanszujemy we wrzątku 3 minuty.
Gorący makaron łączymy z warzywami i pesto, mieszamy. Danie posypujemy dodatkowo świeżo mielonym czarnym pieprzem i parmezanem.