Tagliatelle z pesto
![Tagliatelle z pesto](https://akademiasmaku.pl/storage/7751/conversions/tagliatelle-z-pesto-4926-single.webp)
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Tagliatelle z pesto
Tagliatelle z pesto
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9679/conversions/NStStF6DiEJlts-thumb.webp)
Przesianą mąkę wsypujemy do kielicha, dodajemy jajka, sól i oliwę. W odmierzeniu właściwej ilości składników pomoże wbudowana waga w robocie kuchennym MUM5. Wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta.
Dzielimy ciasto na 4 części i przepuszczamy przez płaską przystawkę do makaronu, aż do uzyskania jednolitego, cienkiego paska.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9680/conversions/zi7mrbJ3I1GBoj-thumb.webp)
Układamy na umączonej powierzchni do lekkiego przeschnięcia. Zamieniamy na przystawkę do krojenia szerokich wstążek (tagliatelle). Gotowy świeży makaron gotujemy w osolonym wrzątku około 4 minuty.
Porada
Myślisz, że samodzielne przygotowanie makaronu to skomplikowany proces? Mylisz się! Z zestawem do robienia makaronu w robocie kuchennym MUM marki Bosch bez problemu przygotujesz lasagne, ravioli, tagliatelle i cannelloni.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9681/conversions/DSuSC4FMRorQgi-thumb.webp)
Przygotowujemy pesto. W tym celu do przystawki siekającej wkładamy świeże listki bazylii (dwie garści), pistacje, obrany czosnek, parmezan i oliwę z oliwek. Rozdrabniamy do uzyskania w miarę drobnej masy.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9682/conversions/X8TonJbzSnZZIg-thumb.webp)
Cukinię pokrojoną w plasterki podsmażamy krótko na patelni, na rozgrzanym maśle. Szparagi blanszujemy we wrzątku 3 minuty.
Gorący makaron łączymy z warzywami i pesto, mieszamy. Danie posypujemy dodatkowo świeżo mielonym czarnym pieprzem i parmezanem.
Komentarze