Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tagliatelle z pesto

Opis wykonania

Bongiorno! Masz ochotę na włoski makaron? Koniecznie wypróbuj moje szybkie i proste tagliatelle z pesto!

Tagliatelle z pesto - krok 1

Przesianą mąkę wsypujemy do kielicha, dodajemy jajka, sól i oliwę. W odmierzeniu właściwej ilości składników pomoże wbudowana waga w robocie kuchennym MUM5. Wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta.

Dzielimy ciasto na 4 części i przepuszczamy przez płaską przystawkę do makaronu, aż do uzyskania jednolitego, cienkiego paska.

Tagliatelle z pesto - krok 2

Układamy na umączonej powierzchni do lekkiego przeschnięcia. Zamieniamy na przystawkę do krojenia szerokich wstążek (tagliatelle). Gotowy świeży makaron gotujemy w osolonym wrzątku około 4 minuty.

Tagliatelle z pesto - krok 3

Przygotowujemy pesto. W tym celu do przystawki siekającej wkładamy świeże listki bazylii (dwie garści), pistacje, obrany czosnek, parmezan i oliwę z oliwek. Rozdrabniamy do uzyskania w miarę drobnej masy.

Tagliatelle z pesto - krok 4

Cukinię pokrojoną w plasterki podsmażamy krótko na patelni, na rozgrzanym maśle. Szparagi blanszujemy we wrzątku 3 minuty.

Gorący makaron łączymy z warzywami i pesto, mieszamy. Danie posypujemy dodatkowo świeżo mielonym czarnym pieprzem i parmezanem.