Tapioka kleista i puree z mango
2 porcje
25 min
Średnie
Na ten wyjątkowy deser, smakosze z całego świata przyjeżdżają do Tajlandii w sezonie mango czyli kwiecień/maj.
Składniki
50 g tapioka małe perełki
600 ml mleczko kokosowe
1 łyżka cukier kokosowy
1 szt. mango duże, dojrzałe
1 szczypta sól
1 szt. świeże kwiaty
Tapioka kleista i puree z mango
Tapioka kleista i puree z mango
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Tapiokę zalewamy mleczkiem kokosowym, odstawiamy na dwie godziny. Następnie dodajemy cukier, sól i wstawiamy na mały ogień. Co chwilę mieszając, gotujemy tapiokę aż perełki staną się przeźroczyste a cała masa zgęstnieje – około 20 minut. Gotowy pudding wlewamy do miseczek/foremek i zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia.
Mango obieramy, usuwamy pestkę, miąższ blendujemy na gładki krem. Możemy zostawić kilka plasterków mango do dekoracji.
Wystudzona tapioka powinna dodatkowo zgęstnieć w foremce, wtedy delikatnie przekładamy ją do miseczki i dekorujemy zblendowanym mango oraz świeżymi kwiatami.
Komentarze