Tapioka z mlekiem kokosowym
2 porcje
30 min
Łatwe
Tapioka z mlekiem koksowym, kardamonem, miodem, brzoskwinią i czarnym sezamem. Szybkie danie na słodko - na deser lun śniadanie.
Składniki
1 szczypta czarny sezam
4 szt. kardamon
1 łyżeczka miód
400 ml mleko kokosowe
1 szklanka tapioka
Tapioka z mlekiem kokosowym
Tapioka z mlekiem kokosowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1 szklankę tapioki wrzucamy do mleka kokosowego. Po ok. 20 minutach, delkatnie podgrzewamy, aż kulki staną się przeroczyste. Dodajemy łyżeczkę miodu (można dodać więcej, jeśli ktoś lubi słodsze przekąski) oraz rozgnieciony w moździerzu kardamon. W tym czasie blendujemy brzoskwinię. Gdy tapioka będzie gotowa, łączymy ją z brzoskwinią. Można ułożyć wartwami do słoika lub polać wierzch tapioki. Całość ozdabiamy sezamem, orzechami, kwiatami - co kto lubi ;)
Komentarze