Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta jaglana z jabłkami Oli Łukasik z Cooking Challenge

Opis wykonania

  1. Kaszę ugotować w garnku z dodatkiem wody i mleka - gotować 10 min pod przykryciem nie mieszać. Zostawić kaszę samej sobie. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia. (ważne żeby kasza była ugotowana na sypko).
  2. Ostudzoną kaszę zmiksować na gładkie puree i połączyć z miodem, jajkami, roztopionym olejem kokosowym i wymieszać. Mąkę dodawać stopniowo do uzyskania elastycznego ciasta.
  3. Kawałek odciąć i włożyć do zamrażarki. Uformować i odłożyć do lodówki na około 10 min
  4. Po tym czasie ciasto wyjąć i wykleić nim formę na tartę (najlepiej taką z wyciąganym dnem). Ciasto może się kruszyć i przyklejać do rąk.
  5. Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 180 st.C , ciasto należy nakłuć widelcem i przyłożyć papierem do pieczenia wypełnionym fasolą. Dzięki temu ciasto nie wybrzuszy się. Piec około 10 min.

    *W tym czasie przygotować nadzienie – 10 min.
    Jabłka obrać ze skóry, pokroić w plasterki i wrzucić do miski. Dodać miód, 1 łyżeczkę soku z cytryny, cynamon, gałkę muszkatołową i zmielone migdały (ważne żeby jabłka się "zamarynowały").
     
  6. Tak przygotowane jabłka układamy w formie wianuszka na podpieczonym spodzie. Całość przykrywamy ubitymi 3 białkami z dodatkiem soku i skórki z cytryny.
  7. Z zamrażarki wyciągamy ciasto i trzemy na tarce, aby stworzyć kruszonkę na piance.
  8. Całość wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 30 min (może okazać się, że krócej - jeśli ciasto będzie zbyt przyrumienione, czy nawet przypalone na bokach to znaczy, że trzeba je wyciągnąć.)

Tarta jaglana z jabłkami Oli Łukasik z Cooking Challenge - zdjęcie 1