Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Tarta jaglana z jabłkami Oli Łukasik z Cooking Challenge

Tarta jaglana z jabłkami Oli Łukasik z Cooking Challenge
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)

Składniki

Ciasto:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 3 żółtka
- 3-4 łyżki miodu
- 3-4 łyżki oleju kokosowego (do ciasta i potem do posmarowania formy)
- 5-6 łyżek mąki kukurydzanej lub ryżowej
- fasola – biała, sucha (tylko do obciążenia pieczonej w piekarniku tarty)
Nadzienie:
- 2/3 kg jabłek (najlepiej champion lub szara reneta)
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- starta skórka z cytryny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- odrobina zmielonej gałki muszkatołowej
- 5-6 startych na tarce migdałów
- 1,5 łyżki stewii (można pominąć)

Opis wykonania

  1. Kaszę ugotować w garnku z dodatkiem wody i mleka - gotować 10 min pod przykryciem nie mieszać. Zostawić kaszę samej sobie. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia. (ważne żeby kasza była ugotowana na sypko).
  2. Ostudzoną kaszę zmiksować na gładkie puree i połączyć z miodem, jajkami, roztopionym olejem kokosowym i wymieszać. Mąkę dodawać stopniowo do uzyskania elastycznego ciasta.
  3. Kawałek odciąć i włożyć do zamrażarki. Uformować i odłożyć do lodówki na około 10 min
  4. Po tym czasie ciasto wyjąć i wykleić nim formę na tartę (najlepiej taką z wyciąganym dnem). Ciasto może się kruszyć i przyklejać do rąk.
  5. Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 180 st.C , ciasto należy nakłuć widelcem i przyłożyć papierem do pieczenia wypełnionym fasolą. Dzięki temu ciasto nie wybrzuszy się. Piec około 10 min.

    *W tym czasie przygotować nadzienie – 10 min.
    Jabłka obrać ze skóry, pokroić w plasterki i wrzucić do miski. Dodać miód, 1 łyżeczkę soku z cytryny, cynamon, gałkę muszkatołową i zmielone migdały (ważne żeby jabłka się "zamarynowały").
     
  6. Tak przygotowane jabłka układamy w formie wianuszka na podpieczonym spodzie. Całość przykrywamy ubitymi 3 białkami z dodatkiem soku i skórki z cytryny.
  7. Z zamrażarki wyciągamy ciasto i trzemy na tarce, aby stworzyć kruszonkę na piance.
  8. Całość wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 30 min (może okazać się, że krócej - jeśli ciasto będzie zbyt przyrumienione, czy nawet przypalone na bokach to znaczy, że trzeba je wyciągnąć.)

Tarta jaglana z jabłkami Oli Łukasik z Cooking Challenge - zdjęcie 1

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych