Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta z botwinką

Opis wykonania

Bardzo prosta do wykonania, pełna smaku i witamin, świetna okazja do wykorzystania sezonowych składników.

Mąkę, masło, łyżeczkę soli i pieprzu zagnieść w misce do uzyskania konsystencji "mokrego piasku", następnie dodać łyżkę śmietany i wódkę. Po szybkim wyrobieniu ciasta- zawinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. Rozwałkować zimne ciasto i ułożyć w formie do tarty, piec 10 minut w 170 °C z termoobiegiem. Botwinkę umyć, obrać i pokroić, dusić na wolnym ogniu do miękkości podlewając wodą. Pod koniec duszenia dodać zahartowaną śmietanę-1 łyżkę, posiekany koper, pieprz i sól do smaku (dodać za mało soli) - płyn powinien całkowicie odparować. Jajka roztrzepać że śmietaną - 2 łyżki i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Gorącą botwinkę przełożyć do podpieczonej tarty, zalać jajkami i posypać pokrojonym serem feta (wspaniałe smakuje również z oscypkiem), piec przez 10 minut bez termoobiegu w 180°C. Smacznego!