Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciekawy sposób na wykorzystanie botwinki. Tarta z jej dodatkiem jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno :)

Składniki

Mąka pełnoziarnista
mąka pszenna
żółtko
masło
woda
sól
proszek do pieczenia
papryka ostra i zioła prowansalskie
śmietana kremówka
jogurt naturalny
ser żółty
jajko
botwinka
czosnek
szczypiorek
sól i pieprz

Opis wykonania

Mąki połączyć, wymieszać z solą, proszkiem i przyprawami. Dodać żółtko i masło, zagnieść jednolite ciasto, dolewając wodę. Uformować z ciasta dysk i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć nim dno i boki formy na tartę o śr. 26 cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 10 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Botwinkę bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Drobno pokroić zarówno liście, jak i buraczki. W misce zmiksować jajka, jogurt i śmietankę. Dodać starty żółty ser i wymieszać. Wrzucić pokrojoną botwinkę i posiekany szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i wymieszać. Na podpieczony spód wylać nadzienie. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut, aż masa się zetnie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Muszę tego spróbować Kocham botwinkę