Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta z cukinią i papryką

Tarta z cukinią i papryką

Opis wykonania

90 min
Łatwe
dla 4 osób

Wytrawna tarta z cukinią, papryką i pomidorkami koktajlowymi.

Na spodzie kruchego ciasta można zapiec właściwie wszystko: owoce, warzywa, mięso, grzyby czy sery. Dziś proponuję przepis na tartę w wersji wytrawnej z idealnie kruchym ciastem i dużą ilością cukinii. Pyszne cukiniowe różyczki z dodatkiem pomidorów i papryki zalane są śmietanowo- jajeczną masą i zapieczone na maślanym, kruchym spodzie. Tarta w takim wydaniu wygląda i smakuje wyśmienicie.





Opis przygotowania:



  1. Przygotuj ciasto: przesianą mąkę połącz z solą. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

  2. Dodaj jajko. Szybko zagniataj, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

  3. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

  4. Przygotuj nadzienie – cukinie dokładnie umyj (nie obieraj ze skórki). Przy pomocy obieraczki do warzyw przygotuj z niej długie wstążki. Pomidorki pokrój na połówki. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i miąższ, a resztę pokrój w kostkę.

  5. Śmietanę połącz z jajkami i mąką. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

  6. Ciasto rozwałkuj i przenieś je na wałku na formę do tarty (forma do tarty o średnicy 25 cm). Ciastem dobrze wylep całą formę, dokładnie dociskając brzegi.

  7. Na ciasto wyłóż przygotowane składniki - cukinię zwiniętą w formie różyczek, pomidory i paprykę. Posyp tymiankiem.

  8. Warzywa zalej masą jajeczno-śmietanową.

  9. Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor przez około 40 minut.


Wasza ocena

Quiz Tomasza Jakubiaka

Jak przed ugotowaniem rozpoznać, że mule są świeże?

 Jak przed ugotowaniem rozpoznać, że mule są świeże?