Wytrawna tarta z cukinią, papryką i pomidorkami koktajlowymi. Tarty na słono z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjny obiad lub klację.
Na spodzie kruchego ciasta można zapiec właściwie wszystko: owoce, warzywa, mięso, grzyby czy sery. Dziś proponuję przepis na tartę w wersji wytrawnej z idealnie kruchym ciastem i dużą ilością cukinii. Pyszne cukiniowe różyczki z dodatkiem pomidorów i papryki zalane są śmietanowo-jajeczną masą i zapieczone na maślanym, kruchym spodzie. Tarta w takim wydaniu wygląda i smakuje wyśmienicie.
Opis przygotowania:
Przygotuj ciasto: przesianą mąkę połącz z solą. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka (świetnie poradzi sobie z tym również robot kuchenny).
Dodaj jajko. Szybko zagniataj, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotuj nadzienie – cukinie dokładnie umyj (nie obieraj ze skórki). Przy pomocy obieraczki do warzyw przygotuj z niej długie wstążki. Pomidorki pokrój na połówki. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i miąższ, a resztę pokrój w kostkę.
Śmietanę połącz z jajkami i mąką. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj i przenieś je na wałku na formę do tarty (forma do tarty o średnicy 25 cm). Ciastem dobrze wylep całą formę, dokładnie dociskając brzegi.
Na ciasto wyłóż przygotowane składniki – cukinię zwiniętą w formie różyczek, pomidory i paprykę. Posyp tymiankiem.
Warzywa zalej masą jajeczno-śmietanową.
Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor przez około 40 minut.