Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta z cukinią i papryką

Tarta z cukinią i papryką

Opis wykonania

90 min
Łatwe
dla 4 osób

Wytrawna tarta z cukinią, papryką i pomidorkami koktajlowymi.

Na spodzie kruchego ciasta można zapiec właściwie wszystko: owoce, warzywa, mięso, grzyby czy sery. Dziś proponuję przepis na tartę w wersji wytrawnej z idealnie kruchym ciastem i dużą ilością cukinii. Pyszne cukiniowe różyczki z dodatkiem pomidorów i papryki zalane są śmietanowo- jajeczną masą i zapieczone na maślanym, kruchym spodzie. Tarta w takim wydaniu wygląda i smakuje wyśmienicie.





Opis przygotowania:



  1. Przygotuj ciasto: przesianą mąkę połącz z solą. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

  2. Dodaj jajko. Szybko zagniataj, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

  3. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

  4. Przygotuj nadzienie – cukinie dokładnie umyj (nie obieraj ze skórki). Przy pomocy obieraczki do warzyw przygotuj z niej długie wstążki. Pomidorki pokrój na połówki. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i miąższ, a resztę pokrój w kostkę.

  5. Śmietanę połącz z jajkami i mąką. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

  6. Ciasto rozwałkuj i przenieś je na wałku na formę do tarty (forma do tarty o średnicy 25 cm). Ciastem dobrze wylep całą formę, dokładnie dociskając brzegi.

  7. Na ciasto wyłóż przygotowane składniki - cukinię zwiniętą w formie różyczek, pomidory i paprykę. Posyp tymiankiem.

  8. Warzywa zalej masą jajeczno-śmietanową.

  9. Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor przez około 40 minut.


Wasza ocena

Co wiesz o savoir-vivre?

1. Jak elegancko jeść pieczywo?

 1. Jak elegancko jeść pieczywo?