Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty w wykonaniu, ale zarazem efektowny deser.

Składniki

1/2 kg jabłek
1,5 szklanki mąki
200 g jogurtu
1 jajko rozmiar L
1 łyżka oleju
3 łyżki cynamonu
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka prażonych migdałów
1 łyżka prażonych płatków owsianych

Opis wykonania

Polskie jabłka nie mają sobie równych. W zależności od wybranego rodzaju, Twój deser może być słodki lub z lekką kwaskową nutą.

Opis przygotowania:

  1. Mąkę, jogurt, jajko, olej i łyżkę cynamonu wymieszaj w misce. Wyrabiaj do momentu otrzymania jednolitego ciasta.
  2. Formę na tartę posmaruj lekko olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto cienko rozwałkuj, a następnie przełóż do foremki. Odetnij wystające brzegi i odłóż na potem. Spód piecz około 10-15 minut w temperaturze 175 stopni.
  3. Jabłka zasyp cukrem i cynamonem. Dokładnie wymieszaj. Gdy spód będzie podpieczony, ułóż na nim jabłka, tak by powstała równa warstwa. Zapiekaj, aż jabłka zmiękną.
  4. W tym samym czasie podpraż na patelni płatki owsiane. Następnie wymieszaj je z resztą ciasta tworząc kruszonkę. Rozłóż ją na wierzchu pieczonego ciasta. Czas pieczenia zależy od grubości kruszonki. Najczęściej wystarczy 10-15 minut.

TIP

  • Jabłka o miękkim i delikatnym miąższu pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na tarce. Te twarde pokrój w cienkie półplasterki.
  • Zamiast zwykłego cukru możesz wykorzystać cukier waniliowy lub z dodatkiem wanilii.

TIP TECHNICZNY

  • Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
O to trzeba obowiązkowo sprawdzić !
zielone_obloczki
Bardzo smaczna tarta!
olesia
Obłędne smaki jabłko i cynamon