Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta z jabłkami

Opis wykonania

Prosty w wykonaniu, ale zarazem efektowny deser.

Polskie jabłka nie mają sobie równych. W zależności od wybranego rodzaju, Twój deser może być słodki lub z lekką kwaskową nutą.

Opis przygotowania:

  1. Mąkę, jogurt, jajko, olej i łyżkę cynamonu wymieszaj w misce. Wyrabiaj do momentu otrzymania jednolitego ciasta.
  2. Formę na tartę posmaruj lekko olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto cienko rozwałkuj, a następnie przełóż do foremki. Odetnij wystające brzegi i odłóż na potem. Spód piecz około 10-15 minut w temperaturze 175 stopni.
  3. Jabłka zasyp cukrem i cynamonem. Dokładnie wymieszaj. Gdy spód będzie podpieczony, ułóż na nim jabłka, tak by powstała równa warstwa. Zapiekaj, aż jabłka zmiękną.
  4. W tym samym czasie podpraż na patelni płatki owsiane. Następnie wymieszaj je z resztą ciasta tworząc kruszonkę. Rozłóż ją na wierzchu pieczonego ciasta. Czas pieczenia zależy od grubości kruszonki. Najczęściej wystarczy 10-15 minut.

TIP

  • Jabłka o miękkim i delikatnym miąższu pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na tarce. Te twarde pokrój w cienkie półplasterki.
  • Zamiast zwykłego cukru możesz wykorzystać cukier waniliowy lub z dodatkiem wanilii.

TIP TECHNICZNY

  • Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.