Tarta z jabłkami
8 porcje
60 min
Łatwe
4.5 (Ilość ocen: 2)
Prosty w wykonaniu, ale zarazem efektowny deser.
Składniki
1/2 kg jabłek
1,5 szklanki mąki
200 g jogurtu
1 jajko rozmiar L
1 łyżka oleju
3 łyżki cynamonu
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka prażonych migdałów
1 łyżka prażonych płatków owsianych
Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Polskie jabłka nie mają sobie równych. W zależności od wybranego rodzaju, Twój deser może być słodki lub z lekką kwaskową nutą.
Opis przygotowania:
- Mąkę, jogurt, jajko, olej i łyżkę cynamonu wymieszaj w misce. Wyrabiaj do momentu otrzymania jednolitego ciasta.
- Formę na tartę posmaruj lekko olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto cienko rozwałkuj, a następnie przełóż do foremki. Odetnij wystające brzegi i odłóż na potem. Spód piecz około 10-15 minut w temperaturze 175 stopni.
- Jabłka zasyp cukrem i cynamonem. Dokładnie wymieszaj. Gdy spód będzie podpieczony, ułóż na nim jabłka, tak by powstała równa warstwa. Zapiekaj, aż jabłka zmiękną.
- W tym samym czasie podpraż na patelni płatki owsiane. Następnie wymieszaj je z resztą ciasta tworząc kruszonkę. Rozłóż ją na wierzchu pieczonego ciasta. Czas pieczenia zależy od grubości kruszonki. Najczęściej wystarczy 10-15 minut.
TIP
- Jabłka o miękkim i delikatnym miąższu pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na tarce. Te twarde pokrój w cienkie półplasterki.
- Zamiast zwykłego cukru możesz wykorzystać cukier waniliowy lub z dodatkiem wanilii.
TIP TECHNICZNY
- Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.
Komentarze