Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

110 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Są takie dania, które od razu kojarzą się z elegancją, wysublimowanym smakiem i pięknym wyglądem. Trzeba im poświęcić nieco więcej czasu, ale finalny efekt wynagrodzi wszystkie starania.Takim właśnie niesamowitym rarytasem jest tarta z kurkami zatopionymi w serowo-śmietanowej masie.

Składniki

Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko

Nadzienie:
300 g kurek
200 g sera gruyere
1 cebula
4 jajka
400 ml śmietany 30%
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz do smaku
świeże zioła np. tymianek do podania

Opis wykonania

1

Przygotuj spód tarty. W misie robota kuchennego umieść składniki na kruche ciasto: mąkę, jajko, masło i sól, a w razie potrzeby możesz dodać odrobinę wody, żeby masa nabrała odpowiedniej gładkiej konsystencji.

Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 30 minut.

Teraz czas na przygotowanie kurek. Muszą być dokładnie wyczyszczone, większe sztuki pokrój na kawałki, dodaj trochę soli i pieprzu i smaż na płycie grzewczej na rozgrzanym maśle razem z posiekaną w piórka cebulą.

Rozwałkuj schłodzone ciasto powoli i delikatnie w kształt koła o średnicy nieco większej niż forma, w której upieczesz tartę. Powierzchnię, na której wałkujesz ciasto, warto podsypać mąką. Dzięki temu nie będzie się do niej kleić.

Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieś do formy (najlepiej nawiń je na wałek i rozwiń wzdłuż formy), palcami uformuj niezbyt wysokie ranty, a całą powierzchnię nakłuj widelcem co kilka centymetrów (dzięki temu ciasto zachowa swój płaski kształt).

Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 15–20 minut.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
3

W trakcie pieczenia ciasta przygotuj masę śmietanowo-serową.

Jajka wymieszaj ze śmietaną, suszonym tymiankiem i startym serem gruyere. Tę masę połącz z podsmażonymi kurkami, a zaraz potem wylej na podpieczony już spód.

4

Tartę z masą wstaw ponownie do piekarnika na ok. 35–40 minut i piecz do czasu, aż masa zastygnie.

Po przestudzeniu koniecznie udekoruj ją świeżym tymiankiem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super tarta, jedna z lepszych jakie jadłem
Radosław
Polecam przepis
Marzenna
Prosta w przygotowaniu i pełna dobrego smaki.Kurki w kruchej tarcie są mięciutkie.