Tarta z kurkami i serem gruyere
4 porcje
110 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Tarta z kurkami i serem gruyere
Tarta z kurkami i serem gruyere
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj spód tarty. W misie robota kuchennego umieść składniki na kruche ciasto: mąkę, jajko, masło i sól, a w razie potrzeby możesz dodać odrobinę wody, żeby masa nabrała odpowiedniej gładkiej konsystencji.
Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 30 minut.
Teraz czas na przygotowanie kurek. Muszą być dokładnie wyczyszczone, większe sztuki pokrój na kawałki, dodaj trochę soli i pieprzu i smaż na płycie grzewczej na rozgrzanym maśle razem z posiekaną w piórka cebulą.
Rozwałkuj schłodzone ciasto powoli i delikatnie w kształt koła o średnicy nieco większej niż forma, w której upieczesz tartę. Powierzchnię, na której wałkujesz ciasto, warto podsypać mąką. Dzięki temu nie będzie się do niej kleić.
Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieś do formy (najlepiej nawiń je na wałek i rozwiń wzdłuż formy), palcami uformuj niezbyt wysokie ranty, a całą powierzchnię nakłuj widelcem co kilka centymetrów (dzięki temu ciasto zachowa swój płaski kształt).
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 15–20 minut.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
W trakcie pieczenia ciasta przygotuj masę śmietanowo-serową.
Jajka wymieszaj ze śmietaną, suszonym tymiankiem i startym serem gruyere. Tę masę połącz z podsmażonymi kurkami, a zaraz potem wylej na podpieczony już spód.
Tartę z masą wstaw ponownie do piekarnika na ok. 35–40 minut i piecz do czasu, aż masa zastygnie.
Po przestudzeniu koniecznie udekoruj ją świeżym tymiankiem.
Komentarze