Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

110 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Są takie dania, które od razu kojarzą się z elegancją, wysublimowanym smakiem i pięknym wyglądem. Trzeba im poświęcić nieco więcej czasu, ale finalny efekt wynagrodzi wszystkie starania.Takim właśnie niesamowitym rarytasem jest tarta z kurkami zatopionymi w serowo-śmietanowej masie.

Składniki

Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko

Nadzienie:
300 g kurek
200 g sera gruyere
1 cebula
4 jajka
400 ml śmietany 30%
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz do smaku
świeże zioła np. tymianek do podania

Opis wykonania

Przygotuj spód tarty. W misie robota kuchennego umieść składniki na kruche ciasto: mąkę, jajko, masło i sól, a w razie potrzeby możesz dodać odrobinę wody, żeby masa nabrała odpowiedniej gładkiej konsystencji.

Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 30 minut.

Teraz czas na przygotowanie kurek. Muszą być dokładnie wyczyszczone, większe sztuki pokrój na kawałki, dodaj trochę soli i pieprzu i smaż na płycie grzewczej na rozgrzanym maśle razem z posiekaną w piórka cebulą.

Rozwałkuj schłodzone ciasto powoli i delikatnie w kształt koła o średnicy nieco większej niż forma, w której upieczesz tartę. Powierzchnię, na której wałkujesz ciasto, warto podsypać mąką. Dzięki temu nie będzie się do niej kleić.

Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieś do formy (najlepiej nawiń je na wałek i rozwiń wzdłuż formy), palcami uformuj niezbyt wysokie ranty, a całą powierzchnię nakłuj widelcem co kilka centymetrów (dzięki temu ciasto zachowa swój płaski kształt).

Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 15–20 minut.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

W trakcie pieczenia ciasta przygotuj masę śmietanowo-serową.

Jajka wymieszaj ze śmietaną, suszonym tymiankiem i startym serem gruyere. Tę masę połącz z podsmażonymi kurkami, a zaraz potem wylej na podpieczony już spód.

Tartę z masą wstaw ponownie do piekarnika na ok. 35–40 minut i piecz do czasu, aż masa zastygnie.

Po przestudzeniu koniecznie udekoruj ją świeżym tymiankiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super tarta, jedna z lepszych jakie jadłem
Radosław
Polecam przepis