Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta z kurkami i serem gruyere

Opis wykonania

Są takie dania, które od razu kojarzą się z elegancją, wysublimowanym smakiem i pięknym wyglądem. Trzeba im poświęcić nieco więcej czasu, ale finalny efekt wynagrodzi wszystkie starania.Takim właśnie niesamowitym rarytasem jest tarta z kurkami zatopionymi w serowo-śmietanowej masie.

Tarta z kurkami i serem gruyere - krok 1

Przygotuj spód tarty. W misie robota kuchennego umieść składniki na kruche ciasto: mąkę, jajko, masło i sól, a w razie potrzeby możesz dodać odrobinę wody żeby masa nabrała odpowiedniej gładkiej konsystencji.

Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 30 minut.

Teraz czas na przygotowanie kurek. Muszą być dokładnie wyczyszczone, większe sztuki pokrój na kawałki, dodaj trochę soli i pieprzu i smaż je na maśle razem z posiekaną w piórka cebulą.

2

Rozwałkuj schłodzone ciasto powoli i delikatnie w kształt koła o średnicy nieco większej niż forma, w której upieczesz tartę. Powierzchnię, na której wałkujesz ciasto warto podsypać mąką. Dzięki temu nie sklei się.

Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieś do formy (najlepiej nawiń je na wałek i rozwiń wzdłuż formy), palcami uformuj niezbyt wysokie ranty, a całą powierzchnię nakłuj widelcem co kilka centymetrów (dzięki temu ciasto zachowa swój płaski kształt).

Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na ok 15-20 minut.

Tarta z kurkami i serem gruyere - krok 3

W trakcie pieczenia ciasta przygotuj masę śmietanowo-serową.

Jajka wymieszaj ze śmietaną, suszonym tymiankiem i startym serem gruyere. Tę masę połącz z podsmażonymi kurkami, a zaraz potem wylej na podpieczony już spód.

Tarta z kurkami i serem gruyere - krok 4

Tartę z masą wstaw ponownie do piekarnika na ok. 35-40 minut i piecz do czasu aż masa zastygnie.

Po przestudzeniu koniecznie udekoruj ją świeżym tymiankiem.