Tarta z kurkami i serem gruyere
![Tarta z kurkami i serem gruyere](https://akademiasmaku.pl/storage/7443/conversions/tarta-z-kurkami-i-serem-gruyere-4612-single.webp)
4 porcje
110 min
Łatwe
Składniki
Tarta z kurkami i serem gruyere
Tarta z kurkami i serem gruyere
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9022/conversions/Htmcf7CDrYxUop-thumb.webp)
Przygotuj spód tarty. W misie robota kuchennego umieść składniki na kruche ciasto: mąkę, jajko, masło i sól, a w razie potrzeby możesz dodać odrobinę wody, żeby masa nabrała odpowiedniej gładkiej konsystencji.
Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 30 minut.
Teraz czas na przygotowanie kurek. Muszą być dokładnie wyczyszczone, większe sztuki pokrój na kawałki, dodaj trochę soli i pieprzu i smaż na płycie grzewczej na rozgrzanym maśle razem z posiekaną w piórka cebulą.
Rozwałkuj schłodzone ciasto powoli i delikatnie w kształt koła o średnicy nieco większej niż forma, w której upieczesz tartę. Powierzchnię, na której wałkujesz ciasto, warto podsypać mąką. Dzięki temu nie będzie się do niej kleić.
Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieś do formy (najlepiej nawiń je na wałek i rozwiń wzdłuż formy), palcami uformuj niezbyt wysokie ranty, a całą powierzchnię nakłuj widelcem co kilka centymetrów (dzięki temu ciasto zachowa swój płaski kształt).
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 15–20 minut.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9023/conversions/4o1pGiTWWVHnIq-thumb.webp)
W trakcie pieczenia ciasta przygotuj masę śmietanowo-serową.
Jajka wymieszaj ze śmietaną, suszonym tymiankiem i startym serem gruyere. Tę masę połącz z podsmażonymi kurkami, a zaraz potem wylej na podpieczony już spód.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9024/conversions/HtZ640ifDpv7me-thumb.webp)
Tartę z masą wstaw ponownie do piekarnika na ok. 35–40 minut i piecz do czasu, aż masa zastygnie.
Po przestudzeniu koniecznie udekoruj ją świeżym tymiankiem.
Komentarze