Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Ola Tatka awatar_ola
Odkryj prawdziwą francuską ucztę w Twoim własnym domu! Poznaj sekret pysznego smaku Tarte Flambée – wyjątkowej, cieniutkiej tarty z delikatnymi składnikami. Ta niezwykle aromatyczna i lekka przekąska z pewnością oczaruje Twoje kubki smakowe. Flammkuchen, bo takie jest również określenie tej przysmaku, przyniesie Ci prawdziwy smak Francji na talerzu. Nie zwlekaj dłużej – sprawdź przepis na naszej stronie i poczuj, jak magia połączenia cienkiego ciasta, kremowego sosu i wyśmienitych dodatków rozpala apetyt i podbija kulinarne serca na całym świecie!

Składniki

350 g mąki 00
60 ml oleju
1/3 łyżeczka soli
180 ml ciepłej wody
nadzienie:
200 g śmietany 18%
3 łyżka jogurtu greckiego
1 szt. średniej cebuli
150 g boczku wędzonego
2 łodyga rozmarynu
1 szczypta pieprzu
1 szczypta soli
1 szczypta słodkiej papryki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
245.4 kcal
Tłuszcz
14.8 g
Węglowodany
22.6 g
Błonnik
5.6 g
Białko
1 g
Sól
0.7 g

Opis wykonania

Przygotowujemy wszystkie składniki potrzebne do tarte flambée.

Składniki na ciasto mieszamy w misie robota kuchennego do uzyskania gładkiej kuli. Jeśli ciągle zbyt mocno się klei, podsypujemy delikatnie mąką.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Następnie ciasto na tarte flambée odstawiamy do podrośnięcia na ok. 30 min pod ściereczką. W tym czasie w piekarniku rozgrzewamy kamień na pizzę (lub blachę) w 250 stopniach góra/dół. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na oprószony mąką blat.

Ciasto rozwałkujemy na jeden duży placek lub kilka mniejszych w zależności od upodobania, a na wierzch wykładamy jogurt wymieszany ze śmietaną i przyprawami. Na wierzch układamy poszarpany boczek wędzony, plastry cebuli i rozmaryn.

Ciasto układamy na rozgrzany kamień i wkładamy do piekarnika na ok. 12–15 min. Pieczemy do zarumienienia brzegów.

Tarte flambée smakuje świetnie na ciepło oraz na zimno – koniecznie spróbujcie przysmaku w obu wariantach!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy