Tarte Flambée
12 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Tarte flambee
Tarte flambee
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowujemy wszystkie składniki potrzebne do tarte flambée.
Składniki na ciasto mieszamy w misie robota kuchennego do uzyskania gładkiej kuli. Jeśli ciągle zbyt mocno się klei, podsypujemy delikatnie mąką.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
Następnie ciasto na tarte flambée odstawiamy do podrośnięcia na ok. 30 min pod ściereczką. W tym czasie w piekarniku rozgrzewamy kamień na pizzę (lub blachę) w 250 stopniach góra/dół. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na oprószony mąką blat.
Ciasto rozwałkujemy na jeden duży placek lub kilka mniejszych w zależności od upodobania, a na wierzch wykładamy jogurt wymieszany ze śmietaną i przyprawami. Na wierzch układamy poszarpany boczek wędzony, plastry cebuli i rozmaryn.
Ciasto układamy na rozgrzany kamień i wkładamy do piekarnika na ok. 12–15 min. Pieczemy do zarumienienia brzegów.
Tarte flambée smakuje świetnie na ciepło oraz na zimno – koniecznie spróbujcie przysmaku w obu wariantach!
Komentarze