Tarte Flambée
![Tarte flambee](https://akademiasmaku.pl/storage/8113/conversions/tarte-flambee-5309-single.webp)
12 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Tarte flambee
Tarte flambee
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10833/conversions/DS3zJYb3nujwvK-thumb.webp)
Przygotowujemy wszystkie składniki potrzebne do tarte flambée.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10834/conversions/twUxIEIFZsVl2n-thumb.webp)
Składniki na ciasto mieszamy w misie robota kuchennego do uzyskania gładkiej kuli. Jeśli ciągle zbyt mocno się klei, podsypujemy delikatnie mąką.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10835/conversions/whOipBdSSmfZ2b-thumb.webp)
Następnie ciasto na tarte flambée odstawiamy do podrośnięcia na ok. 30 min pod ściereczką. W tym czasie w piekarniku rozgrzewamy kamień na pizzę (lub blachę) w 250 stopniach góra/dół. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na oprószony mąką blat.
![Krok 4](https://akademiasmaku.pl/storage/10836/conversions/LjTgmRPUf3vEdc-thumb.webp)
Ciasto rozwałkujemy na jeden duży placek lub kilka mniejszych w zależności od upodobania, a na wierzch wykładamy jogurt wymieszany ze śmietaną i przyprawami. Na wierzch układamy poszarpany boczek wędzony, plastry cebuli i rozmaryn.
![Krok 5](https://akademiasmaku.pl/storage/10837/conversions/MKImOlz3cV0JpR-thumb.webp)
Ciasto układamy na rozgrzany kamień i wkładamy do piekarnika na ok. 12–15 min. Pieczemy do zarumienienia brzegów.
![Krok 6](https://akademiasmaku.pl/storage/10838/conversions/7SxbbTlI4OKoF0-thumb.webp)
Tarte flambée smakuje świetnie na ciepło oraz na zimno – koniecznie spróbujcie przysmaku w obu wariantach!
Komentarze