Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tatar ze śledzia to pomysł na przystawkę podczas świątecznych spotkań, choć nie tylko.

Składniki

1 kg matiasów
2 jajka, ugotowane na twardo
1 kajzerka, najlepiej czerstwa
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka mleka
pieprz do smaku
1 średnia cebula
2 ogórki kiszone

Składniki

1 kg - matiasów
2 szt. - jajek ugotowanych na twardo
1 szt. - bułki kajzerki (najlepiej czerstwa)
3 łyżki - oliwy z oliwek
1 szklanka - mleka
- pieprz czarny do smaku
1 szt. - cebuli
2 szt. - ogórków kiszonych

Opis wykonania

Matiasy namocz w wodzie, zazwyczaj wystarczy ok. 2 godziny.

W tym czasie kilkukrotnie zmień wodę. Przez ostatnią godzinę mocz śledzie w wodzie i mleku (około 1/2 szklanki mleka plus woda wedle uznania).

Nałóż na robota przystawkę do mielenia: zmiel odmoczone śledzie, jedno jajko na twardo, odciśniętą kajzerkę (wcześniej namoczoną w mleku, ok. 1/2 szklanki).

Zmielone składniki zmieszaj, dodaj łyżkę oliwy i dopraw pieprzem (sól zazwyczaj jest niepotrzebna).

Cebulę, ogórki kiszone oraz jedno jajko na twardo posiekaj drobno.

Jeśli chcesz serwować pojedyncze porcje: ułóż pojedynczą porcję tatara, polej małą ilością oliwy.

Porada

Uwielbiasz dania mięsne, kiełbasy i pasztety, ale przeraża Cię ich samodzielnie wykonanie? Sprawdź jak nasadka do mielenia mięsa w robocie kuchennym marki Bosch może Ci pomóc.

Bosh Logo
Bosh

Wierzch posyp posiekanym jajkiem, po bokach ułóż posiekaną cebulę i ogórka.

Jeśli chcesz serwować w salaterce: całość tatara ułóż w naczyniu, wyrównaj górę.

Polej oliwą z oliwek 1-2 łyżki. Na środku ułóż posiekane jajko, późnej krąg z ogórka na końcu krąg z cebuli. 

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Super przepis na oryginalne podanie śledzi.
MiszelPiszel
Świetna przystawka!