


Matiasy namocz w wodzie, zazwyczaj wystarczy ok. 2 godziny.
W tym czasie kilkukrotnie zmień wodę. Przez ostatnią godzinę mocz śledzie w wodzie i mleku (około 1/2 szklanki mleka plus woda wedle uznania).
Nałóż na robota przystawkę do mielenia: zmiel odmoczone śledzie, jedno jajko na twardo, odciśniętą kajzerkę (wcześniej namoczoną w mleku, ok. 1/2 szklanki).
Zmielone składniki zmieszaj, dodaj łyżkę oliwy i dopraw pieprzem (sól zazwyczaj jest niepotrzebna).
Cebulę, ogórki kiszone oraz jedno jajko na twardo posiekaj drobno.
Jeśli chcesz serwować pojedyncze porcje: ułóż pojedynczą porcję tatara, polej małą ilością oliwy.
Wierzch posyp posiekanym jajkiem, po bokach ułóż posiekaną cebulę i ogórka.
Jeśli chcesz serwować w salaterce: całość tatara ułóż w naczyniu, wyrównaj górę.
Polej oliwą z oliwek 1-2 łyżki. Na środku ułóż posiekane jajko, późnej krąg z ogórka na końcu krąg z cebuli.