Tatar ze śledzia
![Tatar ze śledzia](https://akademiasmaku.pl/storage/7955/conversions/tatar-ze-sledzia-5143-single.webp)
6 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Składniki
Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10385/conversions/m8cnB0RGXojMqw-thumb.webp)
Matiasy namocz w wodzie, zazwyczaj wystarczy ok. 2 godziny.
W tym czasie kilkukrotnie zmień wodę. Przez ostatnią godzinę mocz śledzie w wodzie i mleku (około 1/2 szklanki mleka plus woda wedle uznania).
Nałóż na robota przystawkę do mielenia: zmiel odmoczone śledzie, jedno jajko na twardo, odciśniętą kajzerkę (wcześniej namoczoną w mleku, ok. 1/2 szklanki).
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10386/conversions/TlMpOMSeBYVrVe-thumb.webp)
Zmielone składniki zmieszaj, dodaj łyżkę oliwy i dopraw pieprzem (sól zazwyczaj jest niepotrzebna).
Cebulę, ogórki kiszone oraz jedno jajko na twardo posiekaj drobno.
Jeśli chcesz serwować pojedyncze porcje: ułóż pojedynczą porcję tatara, polej małą ilością oliwy.
Porada
Uwielbiasz dania mięsne, kiełbasy i pasztety, ale przeraża Cię ich samodzielnie wykonanie? Sprawdź jak nasadka do mielenia mięsa w robocie kuchennym marki Bosch może Ci pomóc.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10387/conversions/XQfigcxNUIPIYl-thumb.webp)
Wierzch posyp posiekanym jajkiem, po bokach ułóż posiekaną cebulę i ogórka.
Jeśli chcesz serwować w salaterce: całość tatara ułóż w naczyniu, wyrównaj górę.
Polej oliwą z oliwek 1-2 łyżki. Na środku ułóż posiekane jajko, późnej krąg z ogórka na końcu krąg z cebuli.
Komentarze