Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tatar ze śledzia

Opis wykonania

Tatar ze śledzia - krok 1

Matiasy namocz w wodzie, zazwyczaj wystarczy ok. 2 godziny.

W tym czasie kilkukrotnie zmień wodę. Przez ostatnią godzinę mocz śledzie w wodzie i mleku (około 1/2 szklanki mleka plus woda wedle uznania).

Nałóż na robota przystawkę do mielenia: zmiel odmoczone śledzie, jedno jajko na twardo, odciśniętą kajzerkę (wcześniej namoczoną w mleku, ok. 1/2 szklanki).

Tatar ze śledzia - krok 2

Zmielone składniki zmieszaj, dodaj łyżkę oliwy i dopraw pieprzem (sól zazwyczaj jest niepotrzebna).

Cebulę, ogórki kiszone oraz jedno jajko na twardo posiekaj drobno.

Jeśli chcesz serwować pojedyncze porcje: ułóż pojedynczą porcję tatara, polej małą ilością oliwy.

Tatar ze śledzia - krok 3

Wierzch posyp posiekanym jajkiem, po bokach ułóż posiekaną cebulę i ogórka.

Jeśli chcesz serwować w salaterce: całość tatara ułóż w naczyniu, wyrównaj górę.

Polej oliwą z oliwek 1-2 łyżki. Na środku ułóż posiekane jajko, późnej krąg z ogórka na końcu krąg z cebuli.