Tort Dobosza
![Tort Dobosza](https://akademiasmaku.pl/storage/7823/conversions/tort-dobosza-5005-single.webp)
10 porcje
80 min
Trudne
Składniki
Wartości odżywcze
Tort Dobosza
Tort Dobosza
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9974/conversions/LqGxLmzIBXu7EC-thumb.webp)
Potrzebujemy 8 tortownic o średnicy 21 cm, wyłożonych pergaminem. Roztapiamy masło w rondelku na płycie grzewczej, dodajemy 2 łyżeczki cukru.
W misie robota kuchennego ubijamy całe jajka z cukrem, aż zwiększą swoja objętość (ok.10 min). Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszając z góry do dołu. Pod koniec dodajemy płynne ale zimne masło i dokładnie mieszamy.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9975/conversions/7UHzu9WBun6rl4-thumb.webp)
Tak przygotowana masę dzielimy na 8 równych części i wykładamy do wcześniej przygotowanych tortownic.
Biszkopty wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy przez 8-10min.
Porada
Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9976/conversions/gilFY0nRKdjYGW-thumb.webp)
Rozpuszczamy dwie czekolady na parze. Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy kakao, a następnie ostudzoną ale płynną czekoladę. Wlewamy whisky i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Gotowy krem dzielimy na 10 części i przekładamy nim biszkopty, a pozostałe dwie części kremu używamy do obsmarowania boków i góry tortu. Ciasto schładzamy w lodówce.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9977/conversions/hTpOM91aqCuzc5-thumb.webp)
Cukier mieszamy z wodą, a następnie gotujemy nie mieszając, do uzyskania karmelowego koloru.
Powstały karmel wylewamy do wcześniej wyłożonej pergaminem tortownicy (21cm). Po zastygnięciu karmel dzielimy na 10 trójkątów i układamy na torcie.
Komentarze