Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tort Dobosza

Opis wykonania

Tort Dobosza - krok 1

Potrzebujemy 8 tortownic o średnicy 21 cm, wyłożonych pergaminem. Roztapiamy masło w rondelku, dodajemy 2 łyżeczki cukru.

Ubijamy w misce całe jajka z cukrem, aż zwiększą swoja objętość (ok.10 min). Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszając z góry do dołu. Pod koniec dodajemy płynne ale zimne masło i dokładnie mieszamy.

Tort Dobosza - krok 2

Tak przygotowana masę dzielimy na 8 równych części i wykładamy do wcześniej przygotowanych tortownic.

Biszkopty wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy przek 8-10min.

Tort Dobosza - krok 3

Rozpuszczamy dwie czekolady na parze. Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy kakao, a następnie ostudzoną ale płynną czekoladę. Wlewamy whisky i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Gotowy krem dzielimy na 10 części i przekładamy nim  biszkopty, a pozostałe dwie części kremu używamy do obsmarowania boków i góry tortu. Ciasto schładzamy w lodówce.

Tort Dobosza - krok 4

Cukier mieszamy z wodą, a następnie gotujemy nie mieszając, do uzyskania karmelowego koloru.

Powstały karmel  wylewamy do wcześniej wyłożonej pergaminem tortownicy (21cm). Po zastygnięciu karmel dzielimy na 10 trójkątów i układamy na torcie.