Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Trudne


Do tej potrawy użyjesz:
Tort Dobosza to deser pochodzący z Węgier - biszkopt przekładany kremem czekoladowym, a ostatni przełożony karmelem.

Składniki

Biszkopt:
8 jaj
160 g cukru
160 g mąki pszennej
40 g masła

Krem:
400 g masła
150 g cukier puder
5 łyżek kakao
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
25 g whisky

Karmel:
150 g cukru
2 łyżki wody

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
759.1 kcal
Tłuszcz
48.1 g
Węglowodany
70 g
Błonnik
10 g
Białko
2.2 g
Sól
0.2 g

Opis wykonania

1

Potrzebujemy 8 tortownic o średnicy 21 cm, wyłożonych pergaminem. Roztapiamy masło w rondelku na płycie grzewczej, dodajemy 2 łyżeczki cukru.

W misie robota kuchennego ubijamy całe jajka z cukrem, aż zwiększą swoja objętość (ok.10 min). Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszając z góry do dołu. Pod koniec dodajemy płynne ale zimne masło i dokładnie mieszamy.

2

Tak przygotowana masę dzielimy na 8 równych części i wykładamy do wcześniej przygotowanych tortownic.

Biszkopty wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy przez 8-10min.

Porada

Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.



Bosh Logo
Bosh
3

Rozpuszczamy dwie czekolady na parze. Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy kakao, a następnie ostudzoną ale płynną czekoladę. Wlewamy whisky i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Gotowy krem dzielimy na 10 części i przekładamy nim  biszkopty, a pozostałe dwie części kremu używamy do obsmarowania boków i góry tortu. Ciasto schładzamy w lodówce.

4

Cukier mieszamy z wodą, a następnie gotujemy nie mieszając, do uzyskania karmelowego koloru.

Powstały karmel  wylewamy do wcześniej wyłożonej pergaminem tortownicy (21cm). Po zastygnięciu karmel dzielimy na 10 trójkątów i układamy na torcie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Jeden z lepszych tortów w moim życiu!