Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tymbaliki z kurczakiem

Opis wykonania

Takie tymbaliki robię raz na jakiś czas. Są znakomitą atrakcją i dekoracja na stole, sprawdza się też jako dodatek na imprezach rodzinnych. Kurczak w galarecie w kształcie jajka wygląda naprawdę oryginalnie.

Aby zrobić takie jajeczka trzeba przygotować wcześniej wydmuszki z jajek. Więc jeśli macie zamiar je przygotować, zbierajcie wydmuszki w całości. Wystarczy aby w skorupce jajka świeżego zrobić otwór wielkości 5 groszówki, odwrócić i opróżnić zawartość do miseczki. Skorupkę należy przelać wrzątkiem i mamy gotową foremkę na tymbalika. Tak należy postępować do chwili kiedy otrzymamy odpowiednią ilość "foremek". Ilość płynu do przygotowania takich jajeczek zależy od ilość przygotowywanych tymbalików i wielkości jajeczek. Groszek i kukurydzę odsączamy na sicie. Z bulionu i żelatyny przygotowujemy wywar. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i rozpuszczamy w nim żelatynę cały czas mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Białko jajka, marchewkę, ogórka kiszonego i pierś kurczaka kroimy bardzo drobno. Wszystkie składniki mieszamy razem i napełniamy nasze wcześniej przygotowane foremki. Za pomocą lejka nalewamy wywar do napełnionych jajecznych foremek. Odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na wytłoczce po jajkach), a potem wkładamy do lodówki.