Tymbaliki z kurczakiem
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Tymbaliki z kurczakiem
Tymbaliki z kurczakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Aby zrobić takie jajeczka trzeba przygotować wcześniej wydmuszki z jajek. Więc jeśli macie zamiar je przygotować, zbierajcie wydmuszki w całości. Wystarczy aby w skorupce jajka świeżego zrobić otwór wielkości 5 groszówki, odwrócić i opróżnić zawartość do miseczki. Skorupkę należy przelać wrzątkiem i mamy gotową foremkę na tymbalika. Tak należy postępować do chwili kiedy otrzymamy odpowiednią ilość "foremek". Ilość płynu do przygotowania takich jajeczek zależy od ilość przygotowywanych tymbalików i wielkości jajeczek. Groszek i kukurydzę odsączamy na sicie. Z bulionu i żelatyny przygotowujemy wywar. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i rozpuszczamy w nim żelatynę cały czas mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Białko jajka, marchewkę, ogórka kiszonego i pierś kurczaka kroimy bardzo drobno. Wszystkie składniki mieszamy razem i napełniamy nasze wcześniej przygotowane foremki. Za pomocą lejka nalewamy wywar do napełnionych jajecznych foremek. Odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na wytłoczce po jajkach), a potem wkładamy do lodówki.
Komentarze