Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Takie tymbaliki robię raz na jakiś czas. Są znakomitą atrakcją i dekoracja na stole, sprawdza się też jako dodatek na imprezach rodzinnych. Kurczak w galarecie w kształcie jajka wygląda naprawdę oryginalnie.

Składniki

200 ml bulion drobiowy
1 łyżka żelatyna
50 g pierś kurczaka
2 łyżka groszek konserwowy
2 łyżka kukurydza konserwowa
1 szt. białko jajka
2 łyżka marchewka gotowana pokrojona

Opis wykonania

Aby zrobić takie jajeczka trzeba przygotować wcześniej wydmuszki z jajek. Więc jeśli macie zamiar je przygotować, zbierajcie wydmuszki w całości. Wystarczy aby w skorupce jajka świeżego zrobić otwór wielkości 5 groszówki, odwrócić i opróżnić zawartość do miseczki. Skorupkę należy przelać wrzątkiem i mamy gotową foremkę na tymbalika. Tak należy postępować do chwili kiedy otrzymamy odpowiednią ilość "foremek". Ilość płynu do przygotowania takich jajeczek zależy od ilość przygotowywanych tymbalików i wielkości jajeczek. Groszek i kukurydzę odsączamy na sicie. Z bulionu i żelatyny przygotowujemy wywar. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i rozpuszczamy w nim żelatynę cały czas mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Białko jajka, marchewkę, ogórka kiszonego i pierś kurczaka kroimy bardzo drobno. Wszystkie składniki mieszamy razem i napełniamy nasze wcześniej przygotowane foremki. Za pomocą lejka nalewamy wywar do napełnionych jajecznych foremek. Odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na wytłoczce po jajkach), a potem wkładamy do lodówki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
paulina.kluszczynska
Wow, świetna inspiracja, prosty ale bardzo oryginalny pomysł podania :)
Edi
W kształcie jajka nie wyszło, bo zabrakło czasu przed świętami, ale kurczak w galarecie na święta był tylko w "łatwiejszym" do wykonania kształcie.
Dariaa509
Jest bardzo smaczna🙂polecam.