Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Udka kurczaka upieczone w glazurze z miodu z imbirem. Udka są soczyste i miękkie w środku, jednocześnie chrupiące i przypieczone na złoty kolor na zewnątrz.

Składniki

6 udek kurczaka
5 łyżek miodu
4 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

Udka kurczaka umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Dodaj starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby marynata pokryła całe mięso.

Zakryj folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.

Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek i smaż udka w marynacie na złoty kolor.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Delikatny, dobrze doprawiony kurczak, to zawsze dobra opcja na obiad 😊