Udka kurczaka w miodzie
![Udka kurczaka w miodzie](https://akademiasmaku.pl/storage/7289/conversions/udka-kurczaka-w-miodzie-4457-single.webp)
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Udka kurczaka upieczone w glazurze z miodu z imbirem. Udka są soczyste i miękkie w środku, jednocześnie chrupiące i przypieczone na złoty kolor na zewnątrz.
Składniki
6 udek kurczaka
5 łyżek miodu
4 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku
Udka kurczaka w miodzie
Udka kurczaka w miodzie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8495/conversions/uTAsVtSJrSLtxj-thumb.webp)
Udka kurczaka umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Dodaj starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby marynata pokryła całe mięso.
Zakryj folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8496/conversions/o6UnO9gzZ7fPjX-thumb.webp)
Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek i smaż udka w marynacie na złoty kolor.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Komentarze