Udka kurczaka w miodzie
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Udka kurczaka upieczone w glazurze z miodu z imbirem. Udka są soczyste i miękkie w środku, jednocześnie chrupiące i przypieczone na złoty kolor na zewnątrz.
Składniki
6 udek kurczaka
5 łyżek miodu
4 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku
Udka kurczaka w miodzie
Udka kurczaka w miodzie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Udka kurczaka umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Dodaj starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby marynata pokryła całe mięso.
Zakryj folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek i smaż udka w marynacie na złoty kolor.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Komentarze