Wątróbka z jabłkiem
![Wątróbka z jabłkiem](https://akademiasmaku.pl/storage/7398/conversions/watrobka-z-jablkiem-4566-single.webp)
4 porcje
25 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Delikatna, smażona wątróbka z jabłkiem i cebulą to doskonałe danie. Jak przyrządzić idealną wątróbkę? W Akademii Smaku pokażę mój sprawdzony przepis.
Składniki
500 g - wątróbki drobiowej
2 szt. - jabłek
1 szt. - czerwonej cebuli
1-2 łyżki - mąki pszennej
- olej rzepakowy
- sól, pieprz do smaku
Wątróbka z jabłkiem
Wątróbka z jabłkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8911/conversions/L1GiFg0yz7GEzM-thumb.webp)
Cebule pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Gdy zacznie się rumienić, zdejmij z płyty grzewczej i odstaw.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8912/conversions/OpAqDrv9AYLBOZ-thumb.webp)
Z jabłek usuń gniazda nasienne i pokrój je na ósemki. Podsmaż na patelni grillowej, a następnie ściągnij z patelni.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8913/conversions/v0ubxbFwOZXhWQ-thumb.webp)
Wątróbkę umyj, osusz i obtocz w mące. Smaż, aż będzie rumiana z każdej strony.
Dodaj podsmażone jabłka i cebulkę, dopraw całość majerankiem, odrobiną soli i pieprzem, przykryj i duś wszystko jeszcze przez około 2 minuty.
Komentarze