Wegetariański buddha bowl
4 porcje
40 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 2)
Bowle to prawdziwy hit ostatnich lat. Dziś polecam wersję wegańską - z ciecierzycą, cukinią, mango i wyrazistym sosem. Taka miska rozmaitości doskonale sprawdzi się na lunch lub kolację.
Składniki
100 g - ryżu pełnoziarnistego
100 g - ciecierzycy
100 g - pomidorków koktajlowych
1 łyżka - oliwy
1 szt. - oliwy
1 szt. - cukinii
4 szt. - kapusty pak choi
1 szt. - mango
Sos:
50 g - Tahini
1 łyżeczka - musztardy Dijon
2 łyżki - miodu
50 ml - mleka migdałowego
1 szt. - papryczki chili
Wegański Buddha bowl
Wegański Buddha bowl
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż gotujemy na sypko, a ciecierzystę w osolonej wodzie.
Kroimy cukinię na plasterki, mango w kostkę 2x2cm, a pak choi na cztery części.
Pomidorki koktajlowe polewamy łyżką oliwy.
Sos: kroimy drobno papryczkę chili i łączymy z resztą składników sosu.
Dokładnie mieszamy trzepaczką z pomocą blendera.
Układamy wszystkie składniki w okrągłym naczyniu i polewamy sosem.
Przed podaniem posypujemy siekaną kolendrą.
Komentarze